Val 2022
Revisionen ska granska om kommunens verksamheter sköts effektivt och ändamålsenligt och om ekonomin hålls. Därmed är uppdraget som de gör åt kommunfullmäktige en väsentlig del av demokratin. Men att som folkvald granska nämnderna är inte alltid enkelt.
– Det är viktigt att invånarna vet om något är rätt eller fel. Jag tycker att det är revisionens skyldighet att granska det som är viktigt att granska enligt de uppdrag som vi har, säger ordföranden Eva Mattsson.
I Vadstena har revisionen och fullmäktiges ledning, presidiet, kommit på kant med varandra.
– Det verkar ha knakat ihop fullständigt. Det finns nog osmidigheter från båda håll som gör att det kört ihop sig helt. Det är väldigt tråkigt för revisionens syfte är att verksamheten ska bli bättre. Då är det väldigt viktigt att man kan ha en dialog, säger Roland Sjödahl (C) och menar att båda parter bidrar till situationen.
Han och flera andra reagerar på den schism som uppstått.
– Relationen är inte bra. Det blir på sandlådenivå, säger revisionens vice ordförande Jan-Inge Printz och fortsätter:
– Ibland känns det som att de vill ha koll på oss. De säger att det inte är så, men det känns så. Jag kan inte säga vem som har rätt eller fel.
En stor del i diskussionerna handlar om vad revisionen ska granska och varför.
– Vårt oberoende och vår självständiga roll ifrågasätts. Det är så jag upplever det, säger Eva Mattsson.
Ni arbetar på uppdrag av kommunfullmäktige. Varför skulle då dess ledning inte få säga till er vad ni ska göra?
– Så är det inte. Vi har en oberoende roll även gentemot våra uppdragsgivare. Revisionen har fått förtroendet av fullmäktige och vi köper tjänster av en sakkunnig som garanterar oberoendet, säger hon.
Flera ledande oppositionspolitiker reagerar på att majoritetspolitiker har synpunkter på vilka frågor som revisionen vill sätta under lupp.
– Att man granskar ett pågående ärende kan ha betydelse för att man kan följa det i realtid. Och att granska ett avslutat ärende där det finns frågetecken, då kan man lära sig något utav hur det har hanterats. För att just få det att fungera bättre, säger Dag Källman (V).
Roland Sjödahl (C) pekar på att revisionen kanske skulle välja andra projekt att granska och att även de måste lyssna på andra, men att ingen ska försöka styra vad revisionen i slutänden gör.
Presidiets ordförande, Arne Sjöberg (M), menar att eftersom revisionens fördjupade granskningar kostar runt 100 000 kronor att genomföra så är det av största vikt att urvalet sker omsorgsfullt.
– God revisionssed talar om vikten av dialog, i första hand med fullmäktiges presidium, säger han och trycker på att revisionen bör få input.
Men ska inte revisionens vara självständig?
– Jag vet inte om man kan prata om absolut självständighet. Meningen med en dialog är att man ska lyssna och dela med sig, säger han och tillägger sedan:
– Därför beklagar jag mycket att revisionen här har hävdat, och hävdar tydligen, att man inte kan vara oberoende om man har en dialog.
Revisionen har en annan bild:
– Vi följer reglementet och har det antal dialoger med presidiet och nämndernas presidier varje år som vi ska. Men vi ska inte behöva gå igenom exakt vilka granskningar som vi ska göra, säger Eva Mattsson.
– Vi har försökt vara transparenta, men det känns som att ju mer öppna vi är desto mer skit får vi, menar Jan-Inge Printz.