Kommunanställda i Vadstena har näst högst lön i länet

32 100 så mycket tjänar kommunanställda i snitt i Vadstena. Det är näst mest i länet.

De kommunanställda i Vadstena har en av länets högsta genomsnittslöner.

De kommunanställda i Vadstena har en av länets högsta genomsnittslöner.

Foto: MVT Arkiv

Vadstena2021-08-13 06:00

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt lönestatistik för kommunanställda från Statistiska Centralbyrån. Siffrorna för Östergötland visar att Vadstena kommuns personal ligger bra till utifrån genomsnittslönen. Snittet på 32 100 kronor gör att de anställda där hamnar på en andraplats i länet. Bara i Boxholm är genomsnittslönen högre.

– Det beror nog på att vi är en mindre kommun. Vi behöver använda lönen som ett argument för att attrahera personal. Det är ett val att ha marknadsmässiga löner, säger Vadstenas HR-chef Siw Junling och fortsätter:

– Det krävs ibland lite extra för att få människor att pendla hit.

Har ni svårt att rekrytera personal?

– Det är olika från olika tjänster. Men till vissa specialisttjänster där kan det absolut vara svårt. Det krävs att personen har en speciell anknytning till orten och att vi betalar marknadsmässig lön, säger Siw Junling.

Har ni något mer att locka med?

– I en liten kommun har du närmare till chefen och beslutsfattare. Sedan trycker vi också på vår kultur, närheten till naturen och att vi jobbar hårt med att ha en bra arbetsmiljö, säger hon.

Den nu aktuella statistiken gäller samtliga kommunanställda. Ser man enbart till personal inom Kommunals avtalsområde är snittet istället omkring 27 500 kronor och då ligger Vadstena inte längre i toppen.

– Men vi har ju individuell lönesättning och man får tänka på att den där snittpersonen inte finns i verkligheten. Vi ligger nog högre när det gäller vissa yrkesgrupper och lägre när det gäller andra, säger Siw Junling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!