Klart förbättrade skolbetyg i Vadstena

Sedan 2009 har slutbetygen för årskurs 9 sjunkit på Petrus Magni, men årets resultat ligger förmodligen över rikssnittet.

Förra årets resultat gjorde att Vadstena kommun rasade i Lärarförbundets skolrankning. I år har man vänt på trenden.

Förra årets resultat gjorde att Vadstena kommun rasade i Lärarförbundets skolrankning. I år har man vänt på trenden.

Foto: Emelie Fredriksson

Vadstena2014-07-05 13:51

– Våra elever har varit väldigt motiverade, säger rektor Suzanne Stråkander-Rockler.

Förra året kunde MVT rapportera att Vadstena kommun på ett år tappat 123 platser i Lärarförbundets skolrankning. Tappet berodde på att färre nior fick icke godkänt i slutbetygen. Petrus Magni har sedan 2009 brottats med sjunkande skolresultat, från ett meritvärde på 211,9 poäng till förra årets 197,3 poäng.

– Vi har inte kunnat förklara tappet, säger Daniel Nord, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Han menar att Vadstena kommun inte varit snåla med resurserna, men pekar på skolans många olika rektorer under de senaste tio åren kan ha påverkat utgången. Sedan ett år tillbaka heter skolans rektor Suzanne Stråkander-Rockler.

– Vi satte tidigt ett mål, ledningen tillsammans med lärarna och elever. Resultaten skulle bli bättre, säger hon.

Hon vill inte se sig själv som en uppfinnare av något nytt supersystem, utan pekar på att hennes ansvar var att se till helheten. Inte bara hade lärarna idéer på en effektivare skolgång, utan även eleverna.

– Runt jul såg vi en klar förbättring på betygen och när jag presenterade resultaten för kommunen bjöds skolan på tårta. Eleverna var verkligen stolta, berättar hon.

Som exempel tar hon årets niondeklassare. När de förra året gick i åttan delades det ut sex A (högsta betyg) och 81 stycken B. Antal F (icke godkänt) som delades ut var 116 fördelade bland de drygt 70 eleverna. I år har resultaten gjort en kovändning. Antal A:n som delades ut var 128, antalet B:n 211 och antalet F endast 30 stycken.

– Vårt mål har aldrig varit att alla ska få godkänt utan så bra betyg som möjligt. Med bra betyg kommer frihet, säger Daniel Nord.

Svaret till de goda resultaten ligger inte i mer resurser utan en tydlig arbetsgång. Elevernas behov satta agendan för hur mycket stöd de skulle få, samarbetet med elevernas föräldrar blev större och ett system som såg till att inga rester blev liggandes och tyngde ned betygen infördes.

– Vi införde även lovskolor där eleverna under höst, påsk och sommar fick chansen att arbeta ikapp. De elever som hade betyg F i matte vid jul fick erbjudande om 110 minuters mer matte i veckan följande termin, säger Suzanne Stråkander-Rockler.

Skolan sammanställning av niornas meritvärde i år landade på 221.6 poäng, något som inte bara är en klar förbättring utan förmodligen även ett bättre resultat än genomsnittliga värdet i Sverige.

Petrus Magnis betygresa

A är högsta betyg medan F är icke godkänt.

2013: Åk 9 - 30 betyg A (3 %), 78 betyg F (7 %)

2013: Åk 8 - 6 betyg A (1 %), 116 betyg F (10 %)

2014: Åk 9 - 128 betyg A (11 %), 30 betyg F (3 %)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om