Videon är inte längre tillgänglig
En vecka efter att mjältbrand konstaterades bland dikor på Omberg hölls ett informationsmöte i Vadstena. På plats fanns representanter från Jordbruksverket, Länsstyrelsen Östergötland, Statens Veterinärmedicinska anstalt och smittskyddsläkare. Mötet arrangerades av LRF Östergötland med anledning av ytterligare ett mjältbrandsfall dryga milen från första fallet.
– Vi ansåg det fördelaktigt att träffa allmänheten så fort som möjligt snarare än att vänta. Ni som är här idag kommer att fungera som kunskapsambassadörer, menade Peter Borring, regionordförande LRF Östergötland.
När mötet drog igång fanns det inte många tomma stolar på Församlingshemmet i Vadstena. Lokala politiker, privatpersoner och företagare fanns på plats. Veterinären Gunilla Hallgren inledde kvällen med ett lugnande konstaterande.
– Den mjältbrand som upptäckts på Omberg ska inte förväxlas med den som terrorister använt sig av i USA. Risken för människor att smittas är väldigt liten, berättade hon via telefon på högtalare.
Många frågor ställdes under kvällen, men vissa saknade svar. Vad som ligger bakom utbrotten får vi kanske aldrig veta.
– Med tanke på avståndet mellan de två utbrotten tror vi inte längre på en enda smittkälla, berättade Ann-Christine Ring, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
En teori är att sjukdomen finns i Ombergs viltstam. Att antalet älgar i området sjunkit under en längre tid stärker misstanken.
– Men vi är bara i början av undersökningen och orsakerna kan vara många. Kanske hittar vi aldrig smittkällan.