Kaffeälskare öppnar rosteri med retrovibb

Fenomenet kaffe är en konstform. I alla fall om en frågar Michael Isaksson, kaffenörden och läraren som har startat ett rosteri i Vadstena.

Michael Isaksson sätter ett larm. Bönorna ska rostas i tio minuter och tiden är viktig att hålla.

Michael Isaksson sätter ett larm. Bönorna ska rostas i tio minuter och tiden är viktig att hålla.

Foto: Per Erik Dufwenberg

Vadstena2015-05-16 08:14

Vissa känner igen honom från den mobila och silverskinande kaffevagnen Silver bean coffe bar. Andra känner igen honom som lärare på Dackeskolan. Nu har Michael Isaksson varit i Köpenhamn, där han fick tag i en begagnad kafferostare. Hans affärsidé: Östergötlands första microrosteri.

– Inköpet är en turkisk gasmodell vilket är kul då det var från Turkiet som kaffet spreds genom Europa, berättar Michael Isaksson.

Maskinen, i silver med röda detaljer, passar bra där den står i ett rum på Antikladan i Vadstena. Mängder av gamla serviser, vågar och plåtburkar stärker känslan av 50-tal ytterligare. Den perfekta platsen för ett fik av rang.

– Kaffe och antikviteter passar bra ihop, menar Michael.

Att Michael inte är den som föredrar sitt kaffe direkt ur en automat på jobbet är tydligt. Han pratar om vikten av rätt kaffeböna, om rostprocesser och nedkylning, med samma precision som en kärnfysiker.

– Vi använder bara ekologiska bönor och blandar inte sorter. Sen så rostar vi bara fem kilo i taget och låter det ta sin tid, aromer och smaker måste få gifta sig, förklarar Michael.

Just idag är en speciell dag då rostmaskinen ska testas för första gången. I tio minuter ska bönorna hettas upp av gaslågor vid 200 grader. Väl klart är det dottern Malva Isaksson som får äran att öppna slussen mellan rosten och avkylaren.

– Vår framtida barista måste självklart vara med från start, skämtar Michael Isaksson medan kaffedoften tar över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om