På Bakgatan 11, i ett ljusblått hus med mörka knutar, har Julia Göransson sin smidesverkstad. Här trängs silverplåtar, tänger och annat relevant för verksamheten. I en vagn sitter 10 månader gamla Meja med ett försiktigt leende på läpparna.
– Det största som har hänt sedan sist är väl den här lilla tjejen, säger Julia Göransson och ler varmt mot sin dotter.
Sist vi besökte verksamheten var på öppningsdagen, i juli 2020. Nu har ett och ett halvt år gått och både smyckeskurser, reparationer, omarbetningar och beställningar har hållit Julia Göransson sysselsatt.
– Jag öppnade och visste att det var en pandemi, så det var inget jätteöverraskande. Jag fick flytta på vissa kurser när kvadratmeter per person-reglerna kom, men sedan blev kurserna bokade ganska snabbt igen, berättar hon.
När pandemin lättade kom dock nästa smäll. Inflationen.
– Guld- och stenpriserna har ökat, och ökar, jättemycket. Det är jättestor skillnad verkligen. Jag kan inte säga procentuellt, men från att det inte har ökat något speciellt under åren som varit har det börjat öka rätt så mycket mer.
Hur hanterar man det för att inte gå back på sin verksamhet?
– Eftersom jag gör inköpen på efterfrågan och inte ligger på ett lager får jag ta in kostnadsförslag från min återförsäljare. Sedan får jag förmedla det vidare till min kund. Jag måste ta det som de tar, jag kan inte gå ner i pris.
Trots att många människor kämpar med dyra elräkningar och dyrare matinköp upplever Julia Göransson fortfarande att folk prioriterar smyckeskurserna.
– Man vill fortfarande göra något roligt med sitt kompisgäng. Man har inte snävt åt helt och hållet, märker man, utan det finns intresse till det. Sedan är det alltid lugnt just den här perioden efter jul, men det brukar alltid dra igång igen till våren.
Samtidigt är det en trygghet att ha ett heltidsjobb vid sidan av verksamheten, som hittills främst är på hobbynivå. Till vardags, när Julia Göransson inte är föräldraledig, arbetar hon på ett företag som bygger flygplanskåpor i kol- och glasfiber.
– De sökte folk med hantverkarkunskap, så det var ju bara att testa.
Samtidigt tycks Julia Göransson bära en försiktig dröm om att smidesverksamheten ska få ta mer plats i vardagen.
– Man vill ju att det ska gå bättre och bli större. Tanken är väl att det ska bli mer och mer, så får man se var det hamnar någonstans.