På en gård strax utanför Vadstena, närmare bestämt i Granby, bor Magnus och Inger Reimhagen. De köpte fastigheten för två år sedan och har sedan dess renoverat stora delar av gården. Däribland den jordkällare där det tidigare legat ett medeltida kapell.
– Det är kyrkan som äger källaren, men vi har i samråd med dem fått renovera det. Det ursprungliga kapellet byggdes på 1400-talet av Mårten Skinnares far, säger Inger Reimhagen, som känt till platsens historia långt innan paret köpte gården.
– Jag läste Svenska kyrkans grundkurs för tio år sen. Då gjorde vi en pilgrimsvandring hit och besökte kapellet.
Det var i slutet av 90-talet som den tidigare potatiskällaren blev ett kapell – alltså den plats som pilgrimer fram till mitten av 1500-talet använde som viloplats under sin färd till Klosterkyrkan.
I september 1999 invigdes kapellet efter att Pilgrimscentrums Gunnar Grantinger låtit renovera källaren till en andlig plats.
– Tyvärr föll det i glömska. När vi kom hit var det mögel på träkorsen och det var svårt att ta sig in i källaren på grund av jord och ogräs, säger Magnus Reimhagen, som sedan en tid tillbaka renoverat kapellet.
Väggarna har fått ny puts och nya bänkar och nytt kors har satts på plats.
– Vi är måna om att kapellet ska börja använda igen. Pilgrimscentrum har planer på att anlägga en ny vandringsled och låta det här bli en del av den, vilket vi tycker är jättebra. Vi vill gärna lyfta fram den här historien.
Paret Reimhagen har även kommit att intressera sig för andra delar av tomtens historia. I dungen precis intill jordkällaren låg fram till mitten av 1800-talet den prästgård som tillhörde S:t Perskyrkan (numera Rödtornet).
– Vi har även hittat en gjutjärnsplatta från 1700-talet med tydliga inskriptioner. Den fungerade som ett trappsteg in till vedboden tills vi hittade den. Nu gör vi lite efterforskningar för att få veta mer om den, säger Magnus Reimhagen.