IVO konstaterar brister inom Vadstenas äldreboenden

IVO har hittat brister inom Vadstenas äldreboenden, bland annat gällande personalens språkkunskaper. Det ställer sig socialchef Caroline Strand frågande inför.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har konstaterat brister inom Vadstenas äldreboenden.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har konstaterat brister inom Vadstenas äldreboenden.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vadstena2023-06-02 18:00

IVO har granskat samtliga kommuners medicinska vård och behandling på särskilda boenden för äldre. I Vadstena har fyra brister uppdagats i samband med granskningen.

IVO har bland annat hittat brister i kommunens dokumentation av vård i livets slutskede. Socialchef Caroline Strand delar IVO:s bedömning kring de bristerna, men framhåller att den direkta vården kring patienten i livets slutskede är väl fungerande och att IVO:s kritik handlar om att kommunen inte har dokumenterat sina brytpunktssamtal i tillräcklig utsträckning.

Därtill konstaterar IVO att den personal som gör medicinska bedömningar inte anses ha tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och inte heller behärskar det svenska språket i tillräcklig omfattning. Det ställer sig Caroline Strand frågande inför.

– De som gör den medicinska bedömningen hos oss är legitimerade sjuksköterskor. Vi har dem till vårt förfogande under dygnets alla timmar och vi har inga med språksvårigheter. Det är klart att vi alltid ska utveckla saker och bli bättre, men vad gäller den medicinska bedömningen och tillräckligheten i det svenska språket är min bedömning ändå att Vadstena kommun har en god patientsäkerhet.

undefined
Caroline Strand, socialchef i Vadstena kommun, bedömer att Vadstena har goda kompetenser och patientsäkerhet i sin medicinska bedömning och det svenska språket.

Vidare konstaterar IVO att läkemedelshanteringen till viss del inte sker på ett patientsäkert sätt. Caroline Strand uppger att synpunkterna handlar om att de årliga läkemedelsgenomgångarna inte finns dokumenterade fullt ut. Det ska ses över framåt.

Hon framhåller att det krävs ett delegeringstest för att få ge medicin. Kommunen har också infört en digital signering av läkemedel. Det arbetet ska, enligt henne, ha kvalitetssäkrat läkemedelshanteringen.

– Medarbetare får en påminnelse i sina mobiler om de inte ger medicin i tid och våra avvikelser har minskat vad gäller medicinhanteringen.

Under socialnämndens sammanträde i slutet av maj diskuterade politikerna granskningen som IVO har genomfört samt de brister som uppdagades i samband med den.

– Vi fattade beslut om att godkänna återredovisningen och det känns bra. Vi står bakom det som Caroline, chefer och personal har skrivit ihop, säger nämndordförande Jenny Bytander (S).

undefined
Jenny Bytander (S), socialnämndens ordförande i Vadstena, håller inte med IVO om alla de brister som konstaterats.

Hon berättar att nämnden delar IVO:s uppfattning inom vissa områden, så som dokumentationen, men att de inte kan stå bakom att det finns brister i kompetens, det svenska språket eller läkemedelshanteringen.

– Där känner vi oss väldigt trygga med den kompetens, språkkunskaper och läkemedelshantering som finns.

Däremot behöver kommunen arbeta vidare med sin dokumentation, framhåller Jenny Bytander. Hon menar att bristerna inte handlar om kommunikationsbrister som riskerar att påverka de boende, utan snarare att mer efterdokumentation behövs när personal från både regionen och kommunen har arbetat i samma ärende.

– Där finns det lite att jobba på, självklart, och det finns alltid saker som man behöver bli granskade i och titta på så det har inte varit av ondo att IVO har gjort granskningen.

undefined
Enligt Lennart Petersson, enhetschef på IVO, finns samma brister som nu konstaterats i Vadstena i många kommuner.

Lennart Petterson, enhetschef på IVO, menar att de fyra brister som konstaterats i Vadstena finns i många kommuner runt om i Sverige.

– Jag skulle vilja säga att det är i stort sett samma brister i hela Sverige, med några undantag, där den allvarligaste bristen vi ser är brister på kompetens och brister i svenska språket. Det kan man se är genomgående i nästan hela Sverige, säger han.

Vadstena känner inte igen sig i bristerna vad gäller läkemedelshantering, språkkunskaper eller kompetens. Vad tänker du om det?

– De bedömningar som vi gjort är på det material som vi fått in. Det är inte alltid som tillsynsobjektet har samma bild som det som vi ser, men det är i alla fall vår bedömning utifrån det material som vi har fått in.

Lennart Pettersson framhåller att samtliga kommuners särskilda boenden för äldre har granskats. Tillsynen bygger på flera ben – 53 000 digitala journaler har granskats, sjuksköterskor i samtliga kommuner har fått svara på en enkät, patienter har intervjuats, sjuksköterskor har intervjuats och dialogmöten med ledningsgrupper har genomförts.

– När vi kommer fram till våra bedömningar är det en sammanvägd bedömning på alla de här fem parametrarna, som gör att vi kommer fram till en slutsats.

Hur pass allvarligt ska man tolka det här i Vadstenas fall? 

– Vadstena sticker inte ut på något sätt jämfört med de flesta andra kommuner i Sverige. Det är väldigt många kommuner som har i princip samma bild så jag skulle inte säga att de sticker ut nämnvärt i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!