Efter att taxan för de kommunala båtplatserna i Vadstena varit oförändrade i tio år beslutade fullmäktige i december att genomföra en höjning med start i januari 2023. Det är inte att avgiften höjs som medlemmarna i Vadstena båt- och fiskeklubb vänder sig mot. De ifrågasätter ökningen.
– En rimlig höjning per år är helt ok. Men att först inte höja den alls på tio år och sen chockhöja vissa platser med 63 procent är inte rimligt, säger Roger Åkersten, ordförande i Vadstena båt- och fiskeklubb, när vi träffar honom och tiotal medlemmar.
Det de menar är bland det tråkigaste med det hela är att de inte fått någon motivering till höjningen från kommunen.
– De säger att de har renoverat bryggor och hamnpiren. Men det har inget med båtplatserna att göra. Det är ju allmänna platser och inte bara för oss båtägare. Visst att vi kan ta en viss höjning för att vara med att finansiera det, men det är inte rimligt att vi ska stå för hela kostnaden, säger Åkersten.
Dessutom menar medlemmarna att delar av båtplatserna knappt är användbara i nuläget. De syftar då på platserna i inre Naddöviken.
– Den behöver muddras så man får bort allt slam. Där jag har min båt är det 20-25 cm djupt. Den platsen ska de nu ta 2 900 kronor för. Hade de muddrat och gjort i ordning hade det väl varit en sak. Men jag blir heligt förbannad när de säger att man har en båtplats och så kan man inte ens starta motorn där, säger Göran Karlsson.
Båtklubben är inte ensamma om att vara kritiska till avgiftshöjningen. Både de och Segelsällskapet Vättern har jämfört avgifterna med andra hamnar i Vättern och konstaterar att Vadstena sticker ut som en av de med högst avgift.
I en skrivelse till Vadstena kommun framför Segelsällskapets ordförande, Stefan Holmertz, att avgiften i Vadstena nu blir dubbelt så hög som den i Tegelviken i Motala.
– Där har de tillgång till deras klubbhus och bastu. Dessutom är det ett inhägnat område med låst grind. Vi har redan ett flertal som har flyttat sina båtar dit. Med de här avgifterna kommer många båtägare inte lägga i sina båtar här. De kommer flytta dem till andra hamnar eller ha dem på trailers. Då kommer kommunen tappa intäkter på det här, säger Åkersten.
Kristina Lidberg, utredare på Vadstena kommun, är inte orolig över att förändringen ska leda till färre hyresgäster.
– Jag tror inte att det blir ett jättestort problem med tanke på att vi inte har höga avgifter i Vadstena. Många har betydligt högre. Sedan är det jättebeklagligt om man känner att man inte kan ha kvar båten, säger hon.
I snitt handlar det om en cirka 30 procentig höjning, enligt Lidberg och det är inte bara renovering av bryggor och hamnpir som är orsaken utan man har sett till totalen.
– Kommunens kostnader är väldigt höga och allt hänger ihop. Det är avskrivningar, administration, båtmack. Det är mycket som kommunen investerat i som kostar.
Men varför ingen höjning på tio år?
– Det kan man fråga sig. Det skulle vi naturligtvis ha gjort. Man får väl vara glad att man haft en båtplats utan höjning.
En synpunkt från båtägare är också att det är mycket slam i inre Naddöviken. Samtidigt blir platserna dyrare. Här säger Kristina Lidberg att kommunen har en plan:
– Naddövikens inre ska muddras vid iläggningsplatsen samt in- och utloppet.