Klass 9A på Petrus Magni har sin sista lektion i pardans. Den här gången är det lite pirrigt. Inte nog med att eleverna ska hålla reda på sina egna fötter och armar utan även danspartnerns rörelser. Dessutom blir de bedömda. Vid en av de plintar som inramar "dansbanan" står idrottsläraren Tomas Arnemyr och gör anteckningar som han ska ha som stöd vid betygssättningen.
Men ganska snart slappnar sammanbitna ansikten av och dansglädjen tar över.
– Tomas! Vad är det här för dans, undrar en kille?
Det är inte helt lätt att veta. Stilarna varierar över foxtrot, bugg och vals. Vem man dansar med varierar också efter ett i förväg uppgjort schema. Här blir ingen sittande utan att bli uppbjuden.
Ämnet kallas idrott, men heter egentligen idrott och hälsa.
– Ett fantastiskt ämne som har förändrats massor sedan jag började som lärare 1977, säger Tomas.
Han berättar att det blivit avsevärt mer teoretiskt.
– Det innehåller mer kunskap om hälsa, vilket är bra ur livskvalitetsynpunkt. Men för elever som föredrar praktiska ämnen är det inte samma oas längre.
Amanda Bagge gillar idrottstimmarna och verkar inte vara särskilt betungad av teoriinslagen.
– När det är teori har vi det i början eller slutet av lektionen och så vanlig idrottslektion resten, berättar hon.
Eleverna på Petrus Magni har två idrottslektioner i veckan. På dessa ska alla moment som ingår i läroplanen gås igenom. Därtill har de ytterligare ett tillfälle i veckan att röra på sig, i projektet Livsstil 2000.
– Här vill vi skapa ett intresse för att röra på sig och försöker hjälpa dem att hitta ett sätt som man trivs med. Det kan vara nästan vad som helst, enda kravet är att aktiviteten är pulshöjande, säger Tomas.
Tillbaka till dansen, där det för tillfället är foxtrot som gäller till klassikern "Stand by me". Det flyter på, något krångligare verkade det vara med en vals lite tidigare.
– Det är roligt att kunnat dansa, det tillhör allmänbildningen lite, tycker Lukas Bergmar.
Efter elva danser är det dags att bryta lektionen. Tomas Arnemyr myser åt att tjejerna och killarna i 9A gjort så bra ifrån sig.
– Var det trevligt? undrar han.
Eleverna nickar bifall och applåderar varandra.
– Det var trevligt. Men svettigt! pustar de.