Redan i september tecknade Vadstena kommun, Mjölby kommun och Mjölby-Svartådalen Energi (MSE) av avsiktsförklaring om samverkan kring fjärrvärme, vattenförsörjning, biogas, bredband och infrastruktur för laddstolpar. Nu tecknas en ny avsiktsförklaring. I samverkan ska nu nya steg tas kring fjärrvärmen och vattenförsörjningen.
Vadstena kommun har för avsikt att lösa in den option som finns i avtalet med Solör Bioenergi. Den innebär att kommunen löser in fjärrvärmeanläggningen när avtalet med Solör löper ut.
– Vi vill ha kontroll på ägandet och vi vill få lägre priser än idag. Med kommunalt ägande finns alla förutsättningar för att det ska bli så, säger kommundirektör Madeleine Andersson.
– Lägre och stabilare priser för våra kommuninvånare är vårt mål, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M).
Den nya avsiktsförklaringen bygger vidare på den tidigare, men nu definieras vad som ska ske härnäst. När det gäller fjärrvärmen är planen att Vadstena kommun ska äga fjärrvärmens ledningsnät, men man ser inte att man i kommunen har kompetens att driva värmeverket.
– Avsikten är att sälja det till MSE, säger Madeleine Andersson.
Planen att dra en fjärrvärmeledning från Mjölby till Vadstena finns med i avsiktsförklaringen och målet är att Vadstena ska vara en del av det regionala fjärrvärmesystemet. Enligt Madeleine Andersson och Peter Karlsson ska priset på fjärrvärme ut till kund kunna bli lägre även med den investering som behöver göras i och med den långa rördragningen.
Madeleine Andersson och Peter Karlsson menar att ett kommunalt ägande istället för ett privat är bättre när det gäller fjärrvärmen.
– Det är ett sätt att få bättre styrning och kontroll över fjärvärmen. Det är en samhällsviktig verksamhet, säger Madeleine Andersson.
Avsiktsförklaringen omfattar även vattenförsörjningen och här ser man möjligheten att dra fjärrvärme och vattenledningar mellan de båda kommunerna vid ett och samma tillfälle.
Vadstenas nuvarande råvattenintag ligger lite väl grunt och risken finns att dricksvattnet kan påverkas av att vattnet blir för varmt sommartid. Därför ska nu möjligheten till en ny och gemensam råvattentäkt utredas.
– Tanken är att kunna lägga den ute i Nässja, säger Madeleine Andersson.
I samband med detta ska man utreda hur vattenförsörjningen för lantbruken ser ut och kan förbättras.