Hur ska rådhuset se ut i framtiden?

Hur ska Rådhuset se ut i framtiden? Och hur ska Apotekstomten användas? Det är frågor som många Vadstenabor verkar ha åsikter om.

Här ses de föreslagna ändringarna.

Här ses de föreslagna ändringarna.

Foto: Illustration: Börje Mathiassen arkitektkontor.

Vadstena2015-04-09 06:37

På sin hemsida berättar Vadstena kommun att man arbetar med en detaljplan över området. Planens syfte är "att pröva möjligheten att bygga till Rådhuset för att tillgodose restaurangens behov av personalutrymmen med mera, anordna offentlig toalett samt att anlägga cirka sju parkeringsplatser utmed Sjögatan". Där sägs också att Apotekstomtens gårdsmiljö är tänkt att utformas för rekreation och utevistelse.

Vadstenabon Bo Ludvigsson reagerade och startade en tråd på Facebookgruppen "Vadstena! För alla som bor, lever, verkar i denna stad".

I sitt första inlägg skrev han "Bygga till Rådhuset! Men snälla nån! Och förstöra en tomt som kan göras attraktiv för turister trötta i fötterna, med parkeringsplatser för sju bilar".

Det dröjde inte länge innan han fick mothugg av Andreas Karlssons "Bra att man tänker lite på de stackare som inte har så lätt att gå"".

Fler och fler gav sig in i debatten som mest kom att handla om parkeringsplatserna.

MVT ringde upp Bo Ludvigsson och Andreas Karlsson för att prata mer om ämnet.

– Många hakade upp sig på parkeringsplatserna. Det är en mindre sak, även om det är ett stort ingrepp på en grön stadsyta. Sju platser gör ingen skillnad, vill man underlätta för dem som har svårt att gå är det bättre att reservera ett par p-platser, menar Bo Ludvigsson.

Andreas Karlsson står fast vid sin synpunkt.

– Det är dåligt med parkeringsplatser i centrala Vadstena. Och på sommaren när uteserveringarna öppnar försvinner en del av dem. Jag tycker att det är bra om det ordnas parkeringar nära apoteket för äldre och andra som har svårt att gå, säger han.

Bo Ludvigsson gillar alltså inte planerna på nya parkeringsplatser. Men han är ännu större motståndare till en tillbyggnad av Rådhuset,

– Det kommer inte att se klokt ut. Jag missunnar inte näringsidkaren att få bra personalutrymmen. Men byggnaden är K-skyddad och då får man anpassa sig efter förutsättningarna.

Andreas Karlsson håller inte med utan tycker att det är viktigt att restaurangpersonalen får en god arbetsmiljö.

– Och vad jag förstår blir tillbyggnaden på baksidan och kommer inte att synas så mycket.

Under samrådstiden, 30 mars – 20 april finns handlingarna tillgängliga i kommunhuset och på biblioteket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om