Hon vill coacha dig att må bättre

"När jag bodde i England så hade man problem att uttala mitt förnamn och nu i Sverige så är det efternamnet", säger Åsa Firth.

Född och uppvuxen i Falun. Bodde sedan i Kanada och England. Är sedan ett år tillbaka Vadstenabo.

Född och uppvuxen i Falun. Bodde sedan i Kanada och England. Är sedan ett år tillbaka Vadstenabo.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2018-01-24 09:00

Efternamnet är engelskt. Tänk skådespelaren Colin Firth så hamnar uttalet rätt. På tal om namn så heter hennes hund Truman. Inte författaren eller presidenten. Utan efter den engelske cricketspelaren Fred Truman.

För ett år sedan flyttade Åsa Firth tillbaka till Sverige. Från England, Brighton. Till Vadstena kom hon i februari 2017. Hon har sedan arbetat från juli och då mestadels ägnat sig åt föreläsningar. Åsa jobbar även tillsammans med Ludvika kommun och då med frågor som gäller stress. Hennes arbetsfält är alltså både Östergötland och Dalarna.

Främsta anledningen till att hon flyttade till Östergötland och Vadstena var att stötta hennes syster som är sjuk plus att hennes 91-åriga pappa bor här.

– Han är fantastisk. Otroligt vital och förmodligen Korpens äldsta deltagare, säger Åsa.

Född 1969 och uppvuxen i Falun. Sedan flytt till Kanada när hon var 19 år och arbetade där som barnflicka i Toronto.

– Drömmen var att åka hundspann och det var detta som lockade mig till Kanada.

Hon blev sedan kvar i åtta år. Arbetade som barnflicka i två år och fick sedan permanent uppehållstillstånd. Åsa säger att hon trivdes väldigt bra i landet och började studera på universitetet i Toronto där hon läste kanadensisk historia och litteratur.

– Det ledde inte till något speciellt, men det var spännande.

Under studietiden blev det mycket skrivande åt fanzines - vilket handlade om ungdomar och musik.

– Det var uselt betalt men jag jobbade samtidigt som servitris. Det fungerade, man var ju ung.

Åsa har alltid varit intresserad av, som hon uttrycker det, både kroppen och knoppen. Som exempelvis meditation och yoga. Framför allt av helhetsperspektivet. Det ledde till studier i ämnet örtmediciner och om hur växter påverkar kroppen. Det var anledningen till att hon flyttade till England och Brighton. University of Wales hade där en filial och studierna varade i fyra år med ämnen som anatomi, farmakologi, biologi och medicin. Examen tog hon 2012 och blev då Bachelor of Science - Fytoterapeut.

– Men sedan ville jag inte hålla på med det. Jag insåg att de flesta symptom, exempelvis sömnproblem, hade en känslomässig grund.

Åsa ger ett exempel på den tankegången:

– Våra reaktioner är sunda, som rädsla och stress, men tolkningarna vi gör blir fel. Det gäller att acceptera att vi reagerar som vi gör och det är inget fel att göra så men vi bär omkring på det för länge. Vi reagerar i dag på samma sätt som vi gjorde för tusentals år sedan, i vårat ursprung på savannen.

Hon fortsätter resonemanget om att man också måste inse att man har ett val, att ingen tvingas till något. Man måste också förhålla sig till det valet.

– Förenklat kan man säga till sig själv: "hur vill du må"?

Åsa har nu hyrt in sig i konstnären AnlouiceSilverwittsatelje på Storgatan i Vadstena, två dagar i veckan. Annars leder hon kurser i mental träning. Oftast är det helgkurser, omfattande två hela dagar.

– Där lär jag ut enkla men effektiva saker att göra, som att lära sig ställa de rätta frågorna till sig själv. Men även viktiga kunskaper som att ge sig själv en klapp på axeln, att vara lite mer kaxig, vara lite mer Zlatan. Andra behöver ju inte höra det man säger till sig själv.

Åsa Firth berättar om sina tankar runt varför många är så stressade och deprimerade i dag och orsaker till detta. Hur hjärnans främsta uppgift är att du ska överleva och den bryr sig inte om det positiva eller negativa, sant eller falskt. Den letar helt enkelt efter mönster.

– Därför hamnar vi i just gamla mönster - för det tar minst energi. Vi ältar samma gamla tankar om och om igen.

Hur bryter man det då?

– Det går att skapa nya kopplingar. Fortsätter man sedan att använda en ny koppling så består den. Vi använder oftast ordet "svårt" men det handlar mer om att det är "ovant". Precis som om ett litet barn som lär sig att gå skulle bara lägga av för att det är lite jobbigt att lära sig.

Vad kallar du dig?

– Mental tränare och livscoach. En coach hjälper till, som i ett samarbete. Hjälpa till att hitta motivationen. Du har alla svaren men inte alla frågorna. Vi fokuserar för mycket på vad vi inte vill i stället för vad vi vill.

Varför gör vi då inte saker som får oss att må bättre?

– Enligt studier som gjorts så hamnar vi i passiva tillstånd som är väldigt svåra att ta sig ur. Till exempel så vet man att man blir piggare av fysisk aktivitet men man gör det inte för det är så lätt att bara sjunka ner i tv-soffan.

Åsa Firth

Bor: Vadstena och Rättvik.

Yrke: Mental tränare, livscoach och föreläsare.

Familj: Gift med Karl - engelsman. Whippethunden Truman - döpt efter den engelske cricketspelaren Fred Truman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om