Under slutet av 1800-talet samlade Henning Julius Ferdinand Hjertstedt växter i ett herbarium. Växterna samlade han i Vadstenatrakten under sin studietid i Vadstena och i Linköping.
År 1879 köpte Vadstena Läroverk ett skåp med herbarium. Skåpet innehöll och innehåller fortfarande en mängd torkade växter som Ferdinand Hjertstedt samlat eller senare även bytt till sig från andra samlare.
Under 1990-talet deponerades hela herbariet till Linköpings universitet där det hamnade hos dåvarande professor Ulrik Lohm som katalogiserat och sorterat arken med växter.
Hjertstedts originalskåp har nu placerats i stora konferensrummet i Rödtornet och under kultur- och utbildningsnämndens sista sammanträde före sommaruppehållet fanns Ulrik Lohm på plats och berättade om samlingen.
– Det finns ett antal växter som man inte hittar i området längre , säger han.
En del växter antas ha försvunnit när jordbruket förändrades och det blev färre betesmarker.
– Men det finns massor av växter nu som inte fanns då, säger han.
Störst intresse har vistas för Hjertstedts samling trädgårdsväxter.
– Folk har varit intresserade av vilka trädgårdsväxter som fanns i Vadstena då.
Utanför konferensrummet har några inramade växtark hängts upp.
Där hänger också en informationstavla som meddelar att det under 1800-talet var en viktig del i skolans undervisning att samla växter. Samlandet runt skolorna var så flitigt att den tidiga miljörörelsen påpekade att det fanns risk för utrotning. Detta gjorde att kravet på insamlade växter sänktes och sedan försvann under 1950-talet.