Bolaget vill anlägga solcellspark i Vadstena

Uppsalabaserade solenergiföretaget HPSolartech vill anlägga en solcellspark i Vadstena. Projektledare Stefan Lindblom förklarar att Vadstena är en av de platser man tittar på.

Arkivbild solcellspark. Det finns planer på att bygga en solcellspark Vadstena.

Arkivbild solcellspark. Det finns planer på att bygga en solcellspark Vadstena.

Foto: Joakim Serrander

Vadstena2021-12-09 20:00

HPSolartech bygger och driver solparker i Sverige. Så sent som i höstas tecknade man avtal om 40 parker i södra Sverige. Nu fortsätter planen med ytterligare 40 solparker, en av dessa är tänkt att ligga i Vadstena.

– Nu tittar vi lite bredare på Mellansverige och ner mot södra Sverige, säger Stefan Lindblom, en av projektledarna för markanskaffning av solparkerna.

– Ofta är det lantbrukare vi talar med. I första läget har det varit rätt mycket kommunal mark som har tillhandahållits för vårt arrende. Men nu breddar vi oss lite och söker också ganska många lantbruk som har lite överskottsmark, mark som kanske inte används.

Tanken är att solcellsparken i Vadstena skulle bli omkring tre hektar stor, vilket motsvara ungefär sex fotbollsplaner. Från en sådan anläggning skulle man kunna få ut ungefär 2200 megawatt timmar per år.

Var tar elen vägen?

– Den el som skapas, var den än skapas, hamnar i det stora elnätet om jag säger så. Det kan inte exklusivt hänföras någonstans. Men de som sedan kan förbinda sig att använda just den ”gröna el” som skapas av denna anläggning är storförbrukare, oftast företag, som då tecknar sig för en del av detta genom ett s.k. PPA-avtal, säger Stefan Lindblom.

Planen är att anlägga parken på fastigheten Nässja 1:1, men det är ännu i ett tidigt skede. Markägaren Fredrik Ottosson bekräftar att företaget hört av sig, än finns dock inget avtal.

– De har ringt och frågat mig om de fick göra en förstudie, men det är bara så långt. Jag har varken sagt ja eller nej.

– Kan de hitta ett lämpligt område som myndigheterna samtycker till så är inte jag främmande till att upplåta mark i så fall. Om jag tycker att det är ett vettigt avtal, absolut, säger Fredrik Ottosson.

HPSolartechs mål är att kunna ha ett mera fast förslag till markägaren inom några månader. När det skulle kunna bli en byggstart är oklart, men Stefan Lindblom hoppas på att det blir innan första halvårsskiftet nästa år.

– Det är svårt att säga med tillståndsprocesserna.

I november skickades en anmälan för samråd in till länsstyrelsen.

– I den här fasen har vi inte fått så mycket svar från länsstyrelsen än. Det tar ett antal veckor, kanske upp till någon månad innan de svarar. Det som tas hänsyn till är områdespåverkan, naturpåverkan, om det är såna saker, säger Stefan Lindblom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!