Här öppnar de upp ett nytt galleri

Premiär för Magasin19, där sex konstnärer ställer ut på fyra våningsplan i en av de gamla magasinsbyggnaderna i Vadstena hamn.

Rasmus Sköld.

Rasmus Sköld.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2019-08-29 20:00

De som står bakom utställningen är medlemmar i kulturförgreningen - jo, det ska vara förGReningen - Ugglan, understryker en av utställarna, Rasmus Sköld:

– Vi drog igång för några år sedan med många olika idéer på konst, musik, bio, kulturtidskriften Folio och allt möjligt. Samarbetesprojekt inom olika konst- och kulturområden.

Fredagen den 30 augusti är det vernissage i det nya konstgalleriet. 1000 kvadratmeter konst i fyra våningsplan där sex konstnärer delar på utrymmet i det som man i informationen inför vernissagen säger: "bland betong, stålbalkar, tegel och träbjälkar har duvorna fått flytta ut och konsten flyttat in". De sex är Frank Lala Svarten, Nina Sofia Ek, Rasmus Sköld, Maria Segersäll, Joel Alenius och Linn Marie Carlehed.

Joel Alenius berättar bakgrunden till galleriets tillkomst och det främsta skälet var att lokalen stod tom.

– Frank (Lala Svarten) hade sin ateljé här förra året och jag noterade att det fanns flera tomma våningsplan. Jag kände att konsten behövde ta plats helt enkelt, behövde mycket yta för att visa alla dessa konstnärer som det blivit i det här kollektivet.

Hur många konstnärer rör det sig om i förgreningen?

– Det är väl ungefär sju, åtta stycken, säger Joel.

– Svårt att räkna då alla rör sig så snabbt förbi i alla riktningar men Ibland möts vi, när det väl gäller och att få ihop någonting, förklarar Rasmus Sköld.

– Nu var det Joels konstbyrå Bläck&Bly som var initiativet till att vi behövde ett galleri för samtidskonst, säger Rasmus om bakgrunden till galleriets tillkomst.

– Det är väl Ugglans inspirationskälla, att hitta de här mellanrummen i staden, gömda rum i staden, som ingen brukar. De är så viktiga för staden. Att det inte bara är det här uppstyrda med parker och butiker. Att det är i de här mellanrummen som idéer växer och möten skapas. Det är inspirationen och så hittar vi dem och sedan gör vi något av det. Något spännande eller något vi får lust att göra, utvecklar Maria Segersäll resonemanget angående tillkomsten av galleriet.

Hur mycket fix har det varit för att få lokalerna i ordning?

– Väldigt mycket. Det var helt öde innan och duvorna hade varit här och skitat ner något enormt. Arbetet började väl egentligen i våras, i april. Vi hade tänkt öppna innan sommaren men det blev nu i stället. Utställningen pågår september ut och någon mer konstnär kanske tillkommer, avslutar Joel Alenius.

Ljudinstallationen 'Téléphoné' av Nina Sofia Ek.
Ljudinstallationen 'Téléphoné' av Nina Sofia Ek.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om