Har eget bageri – hemma i köket

Att baka har alltid varit ett stort intresse för Sarah Scherling. Idag driver hon ett eget litet bageri i villan hemma i Vadstena.

Vem ska få den här tårtan?

Vem ska få den här tårtan?

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2016-02-22 07:30

Det gäller att vara morgonpigg. Och det är Sarah Scherling också. Sedan i höstas driver hon företaget Baka med hjärtat.

– Varje lördag går jag upp klockan tre på morgonen och börjar att baka, säger hon, men erkänner att vissa degar påbörjar hon redan under fredagskvällen.

Medan maken och dottern Lina sover, arbetar Sarah med att få klart den sista limpan. Sedan är det dags att leverera till kunden.

Affärsidén är enkel: baka efter beställning och leverera till dörren.

– Privatpersoner får lägga beställningar på vad de vill ha hem. Några beställer bröd för två veckor framåt medan andra bara vill ha färskt bröd till helgfrukosten.

Hon har alltid drömt om att få driva ett eget bageri. Intresset tog rejäl fart när hon som 16-åring jobbade extra i provköket på Ica hemma i Botkyrka utanför Stockholm. Hon fick åka på utbildningar för att lära sig mer om livsmedel och under en period var hon även ansvarig för köket i butiken.

Sedan fyra år tillbaka bor hon i Vadstena och arbetar som premiumrådgivare på Swedbank i Skäggetorp i Linköping.

– Jag gillar att sätta på mig en skjorta och åka till jobbet, jag trivs med det, men jag behöver göra något kreativt när jag kommer hem, säger hon.

Det var just det som fick henne att plocka fram bageridrömmen igen.

– Men för att starta ett bageri krävs kapital och det har jag inte idag. Därför har jag startat Baka med hjärtat – det är delar av den stora drömmen.

Efter att ha fått sitt hemmakök godkänt av kommunen satte hon igång. Via Facebook marknadsförde hon sig och fick snabbt över 200 följare.

– Jag jobbar ju heltid på banken, så därför kan jag bara jobba med bakningen fredagar och lördagar, säger hon.

Det kan låta en aning stressigt att som småbarnsförälder även ha ett heltidsjobb i en annan stad och samtidigt driva bageri under helgerna. Men det är inga problem.

– Min dotter är min guldklimp, verkligen, men hon går ju och lägger sig så tidigt, skrattar Sarah och säger att hon har svårt att sitta still och vill därför vara sysselsatt hela tiden.

Och hon tar heller inte hjälp av andra, det tillåter inte kontrollbehovet.

– Nä, jag vill göra allt själv. Ibland hjälper min syster till, men hon är den enda som jag tillåter vara med mig i köket.

Sarah Scherling

Ålder: 29 år.

Bor: Vadstena.

Sysselsättning: Rådgivare på Swedbank och driver företaget Baka med hjärtat.

Familj: Maken Robin och dottern Lina, 2,5 år, samt familjen i Stockholm.

Intressen: Baka, fota, vara med familjen och greja i växthuset.

Bakar gärna: Allt från bröd till tårtor. Roligaste är att dekorera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!