Dags för invigning av de arkitektritade vindskydden

Arkitekturfestivalen Arknat har nu kommit till Östergötland där de bygger tre vindskydd, nu är det dags för invigning.

Studenterna på Arknat testar om konstruktionen nu överensstämmer med skisser och idéer.

Studenterna på Arknat testar om konstruktionen nu överensstämmer med skisser och idéer.

Foto: Lovisa Lindstrand

Vadstena2023-08-23 20:00

Vi besökte de 15 studenterna och deras handledare under arbetet med "pre-fabricering", ihopsättning av material till vindskydden i sitt "Base camp" vid Svanshals, strax väster om Tåkern.

Olivia Norderfors och Marcus Aldefelt är två deltagare som är med i gruppen som ska bygga vindskydd i Svälinge, norr om Tåkern. Olivia från Tranemo läser till landskapsarkitekt och Marcus från Östersund läser till arkitekt. De beskriver arbetet kring en prototyp av taket som de gjort när vi träffar dem.

– Det är ett tredimensionellt pussel, nu försöker vi göra konstruktionen lättare utan att påverka designen. Det är två steg fram, ett bak. Förhoppningsvis så landar vi i någon schysst till slut, säger Marcus.

undefined
Studenterna blev först indelade i tre grupper och tilldelades ett av de tre platserna för vindskydd. Därefter gjorde de platsbesök och skissade på idéer individuellt i 24 timmar. Idéerna presenteras för varandra och därefter fick de sätta poäng på varandras förslag. Det vinnande förslaget i varje grupp vidareutvecklade de sedan tillsammans.
undefined
"Jag gillar att vara ute och älskar trä. Jag blev jätteglad att jag kom med i det här. Det var Ida från Danmark som hade grundidén till vårt skydd. Hon tänkte på solfjädern, som ska spela ihop med tallskogen med siktlinjer och form", säger Olivia Norderfors.
undefined
Marcus Aldefelt visar "Svälinge-gruppens" 3D-modell på datorn.

Arknat är ett koncept och festival med studenter inom arkitektur, landskapsarkitektur och ingenjör, som under två veckor skapar vindskydd på platser i naturen. I år är det åttonde gången och platsen är Omberg och Tåkern och vindskyddens placering är; Stora Klint, i närheten av Östgötaleden på södra Omberg, Glänås vid västra Tåkern och Svälinge vid norra Tåkern. 

– Studenterna kommer från olika länder i norra Europa, en del är i Sverige för första gången, det är kul. I år var det 150 sökande till 15 platser, ett rekord. Det blir svårare och svårare att ta ut deltagare, intresset blir allt större, säger Martin Björklund, projektledare och en av initiativtagarna till Arknat.  

Vad tycker du om området där vindskyddet ska stå?

– Jag trodde man skulle vara längre ut mot vattnet, säger Marcus. Jag hade föreställt mig mer sjö- vattennära område. 

Ingen av dem vid hade besökt Tåkern innan.

– Det var väldigt fint med tallträd och kor som betat, säger Marcus.

undefined
"Vi gör vindskydd då det är en enkel konstruktion och byggnad som de flesta kan relatera till. De flesta vindskydd som finns ser likadana ut och har sin specifika funktion, men vi känner att de kan se annorlunda ut beroende på var de står. Det är därför vi gör Arknat", säger projektledaren Martin Björklund.

Varför just Omberg och Tåkern?

– För två år sedan hörde Naturum och Länsstyrelsen av sig och ville utveckla en del platser i området, sedan har båda kommunerna Ödeshög och Vadstena kopplats in.

Vad är Arknat?

– Vi vill förstärka samspelet mellan arkitektur och natur. Sedan vill vi öka förståelsen för träbyggnation för framtidens arkitekter och främja ökad utevistelse och bättre folkhälsa.

undefined
Nils Jarlöv från Stockholm och Benjamin Björksell från Växjö jobbar med vindskyddet väster om Tåkern som inspirerats av ett svalbo, nära Svanshals. De har lagt ner mycket arbete på att forma och böja limträbalkar. "Man börjar böja i ena änden, det behövs fem personer, tvingar och klossar för att tvinga balken i rätt kurva", säger Nils Jarlöv.
undefined
Vanessa Haider från Tyskland beskriver hur deras vindskydd på Omberg ska växa ut ur berget och naturen. De planerar också att inkludera en stubbe i arbetet. De vill ta tillvara på utsikten genom att vindskyddet ska vara transparent. Virket är lärk och kommer från Omberg.

Varför just vindskydd?

– Det är en enkel konstruktion och byggnad som de flesta kan relatera till. De flesta vindskydd som finns ser likadana ut och har sin specifika funktion, men vi känner att de kan se annorlunda ut beroende på var de står. Det är därför vi gör Arknat. 

– Det är någonting speciellt att bygga något för allmänheten och människan, något man lämnar över till många människor att kunna bruka.

Martin är uppvuxen i Skåne, men flyttade sedan till Örnsköldsvik. Det var där som han fick upp ögonen för den stora fritidskulturen som fanns där.

– Jag jobbade som ingenjör på ett arkitektkontor och då föddes idén att utveckla vindskydd. Vindskydd är en form av lägerplats och jag vill visa att man kan göra dem på olika sätt. Funktionen är viktig, det brukar också bli lite sittplatser och annat om vi har tid med det. 

undefined
"Det är som flera "tårtbitar" till tak med två ramar i vinkel. Vi kommer producera flera olika "tårtbitar" som kommer bilda ett vindskydd och som kommer stå runt en tall", beskriver Marcus Aldefelt.
undefined
Allt virke sågas och delar monteras ihop innan det körs ut till platsen för vindskydden, så kallad "pre-fabricering".

Efter att ha jobbat med Arknat under tre år på Höga kusten och tre år i Skåne var det nu dags för att dra till Östergötland. 

– Det finns en lång kö. Många hör av sig, det är ett stort intresse. Men det är mycket som ska till innan vi kan sätta igång. Kontakta markägare, söka bygglov, kontakt med kommuner och allting runtomkring. Allt ska klaffa innan vi kan sätta igång. 

Vindskydden invigs den 24 augusti.

– Det ska bli kul, invigningarna är verkligen favoritdagar, säger Martin.

undefined
Arknat vid Omberg och Tåkern, Östergötland 2023.
undefined
Studenterna blev först indelade i tre grupper och tilldelades ett av de tre platserna för vindskydd. Därefter gjorde de platsbesök och skissade på idéer individuellt i 24 timmar. Idéerna presenteras för varandra och därefter fick de sätta poäng på varandras förslag. Det vinnande förslaget i varje grupp vidareutvecklade de sedan tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!