1521 valdes Gustav Vasa till riksföreståndare vid ett möte i Vadstena. Nu vill man lyfta fram Vadstenas roll i historien.
– Det var ingen slump att de höll mötet i Vadstena. Det säger något om Vadstenas roll i den dåtida historien, säger Tom Andersson, slottsfogde på Vadstena slott.
Jubileet firas i hela Vadstena med många olika aktörer inblandade. På slottet kommer utställningen "Gustav Vasa talar ur skägget – en utställning om makt" att finnas mellan 15 juni och 30 september.
– Det är en vandringsutställning som kommer från Kalmar slott, säger han.
En central del av utställningen är en form av installation med Gustav Vasas talande skägg. Här får besökaren veta mera om Gustav Vasas liv.
I sommar kan Vadstena upplevas med extra fokus på stadens historia och framförallt Gustav Vasa.
– Det är lite speciellt i år. Det blir extra fokus på det här, inte bara på slottet utan på platser i hela Vadstena, säger han.
Olika aktörer visar och berättar ur sin synvinkel.
På Sancta Birgitta klostermuseum blir det upplevelsevandring. Här får man ta del av en mörkare bild av Gustav Vasa och hans reformation och plundring av klostrets rikedomar.
Vadstena och Dals församlingar visar upp Biskopshuset och ger genom guidade turer sin bild av vad som hände för 500 år sedan. Vadstena guideförening ordar stadsvandringar i Gustav Vasas fotspår och på Landsarkivet kan man se hans brev.
Tom Andersson påpekar att man i Dalarna verkligen lyckats lyfta Gustav Vasas vistelse där.
– Vi vill uppmärksamma det som hände i Östergötland, säger han.
Riksföreståndarvalet 1521 har inte fått särskilt stort utrymme i historieskrivningen och nu vill de visa att det är en del i Vadstenas historia.
På Vadstena bibliotek lyfter man också fram Gustav Vasa. Här anordnas under hela året Bokvasan. Att läsa 9 000 boksidor under ett år ser de som ett motionslopp för själen.
Inför Vasajubileet släpper Eva Mattsson sin senaste bok "Vasarna i Vadstena" och Föreningen Gamla Vadstena ger ut ett nytryck av sin småskrift "Gustav Vasa och Vadstena".
Den 21–22 augusti blir det stadsfest med nyinvigning av det ombyggda Rådhustorget där man samtidigt kan ta del av en utställning med de arkeologiska fynd som gjordes i samband med torgets ombyggnad.
Fotonot: Hela jubileumsprogrammet finns på www.gustav-vasa-500.se