Från blåbär till makthavare

De hade ingen erfarenhet av politik. Men allt förändrades på en kväll. I dag sitter de på flera tunga poster i Vadstena kommun.

Fredrik Almcrantz och Frida Edholm. "Politiken tar mer tid än man tror".

Fredrik Almcrantz och Frida Edholm. "Politiken tar mer tid än man tror".

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2016-02-23 18:30

Historien tar sin början försommaren 2014. Några Vadstenabor tar initiativet till ett öppet möte där stans framtid ska diskuteras. Hit kommer flera kommuninvånare; företagare, föräldrar, föreningsaktiva – alla är av samma åsikt; något måste göras för Vadstenas framtid. Debatten är positiv och håller högt i tak.

Efter mötet är man nöjd och tycker att kvällens diskussion är värd att hålla vid liv. Därför bokar man in en ny träff inom kort för att gå vidare med den stora frågan: hur utvecklar vi Vadstena?

Det andra mötet leder till ett tredje, som också blir starten på något nytt. Någon föreslår nämligen att de borde starta ett parti.

Det är nu tre månader kvar till valet.

Konsensus. Det blir namnet på partiet. I juli samma år kallar man till stormöte. För att få registrera sig som ett parti behöver man minst 50 namnunderskrifter, men det blir inget problem eftersom det kommer 60-70 personer den här kvällen.

Vadstena har därmed fått ett nytt parti.

Valet närmar sig med stormsteg. Mycket måste ordnas innan dess. Bland annat måste partiet ha en lista på namn till kommunfullmäktige.

– Jag blev uppringd i augusti när jag var i Sälen och fick frågan: 'Kan du stå som nummer två på listan till kommunfullmäktige?'. Jag svarade: 'Ja, det kan jag väl', säger Frida Edholm som idag bland annat har uppdrag som vice ordförande i kultur-och utbildningsnämnden (KUN), ledamot i kommunstyrelsen (KS) och i kommunfullmäktige (KF).

Inte tror hon eller hennes partikamrater då att Konsensus ska bli ett av Vadstenas största partier.

– Vi hade hoppats på att få en till tre mandat och se de fyra kommande åren som en lärotid. Vi kunde ju egentligen inget om politik. Vi var bara ett gäng som ville utveckla Vadstena, säger Johan Lindell, ledamot i KF och KUN.

Resten av historien kan vi nog vid det här laget.

För de nyblivna politikerna har allting gått väldigt snabbt. På några månader har ett gäng Vadstenabor bildat ett parti – nu ska man styra stan.

– Helt plötsligt blev det väldigt mycket politik. Vi hade känt positiva vindar ute på stan, men att vi skulle få så många mandat vid första valet hade vi inte räknat med, säger Johan Lindell.

De nya politikerna kastas in i politiska uppdrag inom kommunen. Utöver det har de sina gamla liv kvar med heltidsjobb, familj och föreningsliv.

– Mats Wahrén sa nån gång i början till oss att det politiska uppdraget skulle ta ungefär 200 timmar om året per person. När vi var framme vid maj (2015) hade jag redan passerat de timmarna, säger trebarnsmamman Frida Edholm.

– Det är klart att politiken tar mycket tid av min fritid, men jag ångrar absolut ingenting, fortsätter hon.

Fredrik Almcrantz, vice ordförande i KF, ser politiken på ett annat sett än tidigare.

– Jag var blåögd och naiv i början. Jag trodde att vi snabbt skulle kunna börja förändra stan, säger han.

Konsensus stora vision och målsättning är som känt att öka Vadstena kommun till 10 000 invånare. Detta är något som partiet jobbar hårt med, men som också har börjat att kritiseras från bland annat Vadstenabor.

Upplever ni att ni bemöts på ett annat sett nu än i början av er mandatperiod?

– Ja. Jag tror att vi fick så många röster i valet just på grund av att vi inte var några politiker, vi var "vanliga" Vadstenabor som ville förändra. Men när saker går lite långsamt, så som nybyggen, så skapas någon slags besvikelse som leder till politikerförakt. För mig är det inte viktigt att bli omvald till nästa mandatperiod, för mig är det viktiga att få Vadstena att växa, det är det jag brinner för, säger Fredrik Almcrantz.

– Förut pratade jag aldrig politik med vänner och familj, men nu blir det ganska mycket sånt även fast att jag inte har några tyngre uppdrag inom partiet, säger Therese Granberg, ersättare i KF och socialnämnden (SN).

Johan Lindell önskar att alla människor skulle få praktisera ett år inom kommunpolitiken.

– Det är en sån lärdom. Man får en helt annan syn på hur det funkar.

Bland annat jämför han politiken med ett korthus.

– Det är inte bara att ta från den ena verksamheten och tro att det inte ska märkas av någon annanstans. Allt påverkar varandra. Tar du från ena sidan kan korthuset rasa i den andra, säger han.

Kan vem som helst bli politiker?

– Ja, men man måste trivas i det offentliga rummet och vara beredd på en del fajter.

Några av politikerna Frida Edholm Fredrik Almcrantz Johan Lindell Therese Granberg Mona Hillman

Uppdrag: Vice ordförande i KUN, ledamot i KS och KF, ersättare i valnämnden, ägarombud i VFAB, huvudman i Vadstena sparbank.

Yrke: Alkohol- och drogterapeut, Skänningeanstalten.

Uppdrag: Vice ordförande i KF, ordinarie i KS.

Yrke: Engineer manager, Ewab.

Uppdrag: Ledamot i KF, KUN och i pensionärsrådet.

Yrke: Arbetsledare, Motala kommun.

Uppdrag: Ersättare i KF och SN, ordförande i pensionärsrådet.

Yrke: Skötare, rättpsyk.

Uppdrag: Ledamot i KF, ersättare i samhällsbyggnadsnämnden, ersättare i några stiftelser.

Yrke: HR, Toyota i Mjölby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!