I början av hösten möter vi upp Martin Berry, biträdande kommundirektör i Vadstena, utanför Wasagården. Då ska en utredning av kommunens framtida äldrevård just inledas. En av de centrala frågorna är var man kommer att bedriva äldreboende och Martin Berry menar att det finns flera "komplikationer" att ta hänsyn till.
– Komplikationerna i det här fallet är väldigt trevliga. Till exempel att det är ett riksintresse, så att vi får inte göra vad som helst i innerstaden, säger han och fortsätter:
– Sedan har vi 80% jordbruksmark i hela kommunen, så den byggbara marken som finns om vi pratar tillgänglig mark är i huvudsak åkermark. Sådant man ska vara väldigt försiktig med att bygga på.
Norra Kvissberg har kommit upp i diskussionerna. En jordbruksmark strax utanför Vadstena där en detaljplan för byggnation håller på att tas fram. Martin Berry poängterar dock att det i dagsläget inte finns några beslut om placeringen.
– Uppdraget är helt öppet när det gäller platser där Norra Kvissberg är en av många tänkbara möjligheter.
Men för att utreda platserna behöver ni väl bestämma vilka platser ni kollar på?
– För att veta var vi ska hamna så måste vi först titta på dimensioneringen. När vi har hur byggnaden ser ut så får vi också ett fotavtryck på marken. Då kan vi börja titta på platser, svarar Martin Berry.
För att få en uppskattning av bland annat ytbehov görs studiebesök i kommuner där liknande projekt genomförs och där de totala ytorna varit på över tio tusen kvadratmeter.
– Det är ju faktiskt inte bara huset utan det är också kringliggande. Jag såg att det var en boulmatch här på baksidan av Wasagården. Den typen av ytor är jätteviktiga att ha med också, säger Martin Berry pekar mot andra sidan huset.
Arean är en aspekt som enligt Martin Berry talar emot att bygga äldreboende på siloområdet.
– Utifrån de erfarenheter som jag gjort hittills, om man tittar på andra kommuners äldreboenden, så är jag väldigt tveksam till att den ytan räcker. Men det är ju bara min väldigt amatörmässiga bedömning i det här läget. Sedan kan jag förstå att andra tänker att det vore ju trevligt.
Martin Berry återkommer dock till att de ännu inte har några krav eller riktlinjer för platsen.
Skulle det då lika gärna kunna vara i till exempel Borghamn?
– Pendlingen för personal som vill använda kollektivtrafik går bara till Vadstena, och inte till Borghamn. Så jag skulle säga att det är klart att Borghamn kanske har yta, men då hamnar vi också i de personaltekniska försörjningsfrågorna, svarar Martin Berry.
Eftersom projektet är i utredningsfas finns det inga beslut om hur det ska bli. Men för den sakens skull står inte Berry eller någon annan i kommunen utan idéer om vad som kan komma att påverka beslutet.
Exempelvis menar Berry att de boende kommer vara så pass gamla att placeringen inte spelar så stor roll. Denna syn delas av Britt-Marie Eidehage som jobbat inom vården i över 40 år och idag är ordförande i SPF S:ta Birgitta Vadstena.
– Gruppen äldre kommer att öka mycket om några år. Samtidigt blir gruppen som ska arbeta med till exempel äldre allt mindre. Det kommer alltså att bli svårt att bemanna våra framtida boenden för äldre och platserna kommer förmodligen att räcka endast till de som är i störst behov av hjälp.
Därav menar Britt-Marie Eidehage att Kvissberg skulle kunna vara ett bra alternativ om det är vad som beslutas.
– De som kommer att bo där, om det blir så vilket vi inte vet, är de som är svårast sjuka. De kommer inte gå promenad på Storgatan eller shoppa, säger hon.