Förslaget: Vadstena kommun ska bli Vadstena stad

Stad, tätort eller by? Att kalla Vadstena för en stad och inget annat tycker Anders Agnemar (C) är en viktig signal. Kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) tycker dock att en formell stadsbenämning är svårmotiverad.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) (till vänster) håller inte med Anders Agnemar (C) om att kommunen borde anamma benämningen "Vadstena stad".

Kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) (till vänster) håller inte med Anders Agnemar (C) om att kommunen borde anamma benämningen "Vadstena stad".

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2023-07-23 20:00

Redan 2018 föreslog Anders Agnemar (C) i kommunfullmäktige att Vadstenas centralort konsekvent bör benämnas som "Vadstena stad" där det är kommunrättsligt möjligt. Vadstenacenterns veteran fick inget gehör då och nu har Anders Agnemar istället föreslagit att Vadstena ska sälla sig till den 14 kommuner stora skara som valt att kalla sig stad trots att begreppet ”stad” sedan kommunreformen 1971 saknar rättslig status.

I en motion framför Anders Agnemar att det varken finns en formell rätt eller ett specifikt förbud för kommuner att kalla sig för stad och han menar att Vadstena fortfarande verkligen gör skäl för att benämnas som stad. Att orten numera ofta kommunalt benämns som en "tätort" och att Vadstena enligt vissa nutida definitioner inte skulle vara en stad tycker Anders Agnemar är en "ohistorisk degradering".

– Sedan år 1400 har Vadstena varit en stad och att inte kunna kalla den för det längre tycker jag är genant historiskt sett. Uppbyggnaden har verkligen karaktären av en stad. Vadstena är fortfarande en viktig småstad och enligt mig ger det större tyngd om vi också mer formellt kan kalla oss för stad, säger Anders Agnemar.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) tycker inte att det behövs en särskild benämning för att Vadstenas historiska betydelse inte ska förringas.

– Att Vadstena är en kulturellt viktig plats känner de flesta med lite historieintresse till. Jag tror inte att det gör någon skillnad att lägga till ordet "stad". Jag tycker vi som kommun gör mycket för att lyfta fram historien, med event, guidningar och annat kring slottet och klosterområdet. Vi ska såklart inte glömma vår historia, men vi behöver heller inte krångla till det, säger Peter Karlsson.

När kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog att Agnemars motion skulle avslås så hänvisade man till rapporten ”Cityindex – definitioner av stad och stadskärna” där HUI Research har tagit fram definitioner av vad en stad är i en modern nationell kontext. Täthet i befolkning och bebyggelse är grundläggande parametrar i HUI:s definition. Utgångspunkten är bland annat SCB:s klassificering av tätorter. Även Sveriges nationalatlas, som definierar tätorter med mer än 10 000 invånare som städer, har vägts in.

Peter Karlsson (M) tycker inte att det är lämpligt för Vadstena kommun att gå en egen väg och gå emot den generella definitionen av begreppet ”stad”.

– Vi vill ogärna runda det som är kutym. Att börja ta egna genvägar kan vara svårt att motivera. Och när jag säger "Vadstena" så syftar jag på hela kommunen, ska man börja med benämningen "Vadstena stad" så är det lätt att det känns exkluderande mot kommunens landsbygd.

Anders Agnemar (C) ger inte mycket för relevansen i de definitioner som kommunstyrelsen hänvisar till.

– Det är inga argument, de bara letar efter sådant som kan göra det enkelt att avslå en sådan motion. De här definitionerna, som inte har någon juridisk kraft, bryr sig inte vanliga människor om. För de flesta är Vadstena verkligen en stad, menar Anders Agnemar.

Men spelar det någon faktisk roll vad kommunen kallar sig?

– På turistsidan tror jag att det är lättare att marknadsföra sig som stad. Det har en högre status. Och jag vill ha en benämning som speglar det jag pratar om, säger Anders Agnemar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!