Arbetet med måltidspedagogik är förhållandevis nytt. På förskolan gick man sin första utbildning i ämnet för fyra år sen.
– Det uppkom 2010 och handlar om att integrera mat och måltider i det pedagogiska arbetet. Och de vuxnas förhållningssätt till hur man kan arbeta med läroplansmålen med hjälp av mat och måltider, säger Thea Stormats, förskollärare.
Förskolans mål är att jobba med alla fem sinnen enligt Sapere-metoden.
– Förra månaden när vi jobbade med morot så fick de först smaka på morrotsstavar med hörselkåpor. Sen fick de smaka på riven morot – låter det likadant? Man vill få igång ordflödet, hur känns och smakar det för mig? säger Jenny Ingman, kock och diplomerad måltidspedagog.
Under november är det potatis som är månadens grönsak.
– Då tar vi till exempel in massa olika sorters potatisar på avdelningen. Vi smakar, luktar – hur känns det när man tuggar på det och sådär, säger Thea Stormats.
Den här dagen får barnen dessutom äta sin lunch utomhus, något man brukar göra en gång i månaden. På förskolan finns en speciell plats utomhus avsedd för grillning, barnen har fått lära sig att de måste stå bakom ett litet staket för att de inte ska komma för nära.
Varför är det viktigt att jobba med måltidspedagogik?
– För att barn på ett lekfullt sätt får bekanta sig med frukt och grönsaker, och sen att de lär sig att äta det och uppskatta det mer, säger Thea Stormats.