1,1 miljoner satsas för att stärka elevers välmående

Den psykiska ohälsan och hemmasittande ungdomar ökar i Sverige – och Vadstena. Nu satsar kommunen 1,1 miljoner på elevhälsan, i syfte att motverka problemen.

Psykisk ohälsa och hemmasittande elever ökar inte bara i Sverige, utan även i Vadstena kommun. Nu satsas 1,1 miljoner kronor, i hopp om att lyckas motverka problemen.

Psykisk ohälsa och hemmasittande elever ökar inte bara i Sverige, utan även i Vadstena kommun. Nu satsas 1,1 miljoner kronor, i hopp om att lyckas motverka problemen.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2023-02-16 08:00

– Det är ganska generellt i Sverige att det är så, tyvärr, säger Göran Fältgren (S), kultur- och utbildningsnämndens ordförande, och syftar till den ökande psykiska ohälsan.

– Hur mycket som beror på pandemi eller annat är svårt att säga. Det är krig och en orolig tid. Trygghet är viktigt att försöka skapa i skolan.

undefined
Göran Fältgren (S), kultur- och utbildningsnämndens ordförande, menar att det är viktigt att skapa trygghet i skolan.

I hopp om att motverka problemen och skapa trygghet satsar kommunen 1,1 miljoner kronor på elevhälsan 2024-2025. Göran Fältgren lyfter att man till exempel kommer att lägga mycket fokus på specialpedagogiken inom elevhälsan.

– Vi kommer också att genomföra ett samarbete med Linköpings universitet, där man kommer att forska kring stadieövergångar och den problematiska skolfrånvaron. Det kommer vara en forskare på 10 procent som under hela året kommer att följa hur stadieövergångarna går till och även titta på den problematiska skolfrånvaron, det som vi brukar kalla hemmasittare.

undefined
"Det är ganska generellt i Sverige att det är så, tyvärr", säger Göran Fältgren (S), kultur- och utbildningsnämndens ordförande, och syftar till den ökande psykiska ohälsan.

Vad får stå tillbaka i och med de här satsningarna?

– Forskningen är ingenting som vi behöver bekosta själva, utan det är universitetet som gärna vill ha en samarbetspartner. Om man tittar på elevhälsan är det så att vi har färre gymnasieelever vilket gör att det blir billigare att köpa våra gymnasieplatser, så på den vägen frigör vi pengar.

Enligt Göran Fältgren var samtliga ledamöter i kultur- och utbildningsnämnden överens när besluten fattades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!