Hoppfullt i Vadstena – trots besked om hyrstopp

I regionens riskanalys för det införda hyrstoppet lyfts Vadstena vårdcentral som en av de verksamheter som kan komma att drabbas hårdast. Verksamhetschef Anna Back berättar att hon ändå blickar framåt med hopp.

"Den här riskanalysen visar på att regionen måste hitta nya sätta att arbeta på när det väller vårdcentraler", säger verksamhetschef Anna Back här tillsammans med vårdadministratör Ronja Söderström.

"Den här riskanalysen visar på att regionen måste hitta nya sätta att arbeta på när det väller vårdcentraler", säger verksamhetschef Anna Back här tillsammans med vårdadministratör Ronja Söderström.

Foto: Sofia Axelsson

Vadstena2024-03-04 07:30

Det har länge varit brist på fastanställda läkare på Vadstena vårdcentral vilket gjort att man varit beroende av hyrläkare. 

– Vi har levt med det här problemet länge och har arbetat med frågorna ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Hur det är att ha nya doktorer varje gång. Det föder ett missnöje och en oro, säger Anna Back, verksamhetschef.

Analysen innebär att man har tittat på riskerna som i och med att man inte längre använder sig av hyrpersonal.

– Vi har länge arbetat utifrån punkten; vi har hyrläkare, hur gör vi det så bra som möjligt? Sedan har vi vetat länge att det här hyrstoppet skulle komma. Så vi har också arbetat stenhårt med arbetsmiljö, rekrytering, men också samarbete mellan vårdcentraler. Det finns ju vårdcentraler som har mer resurser.

Man har anställt en rehabkoordinator som hjälper till för att få kontinuitet i kontakten med läkare. Verksamheten har också under en tid arbetat med bland annat vårdcentralerna Mjölby och Brinken som hjälper till med diabetespatienter och akutärenden.

– Det är ett jättefint samarbete. Ändringarna tar tid, men jag tror vi är på väg någonstans.

– Vi är undertaliga, det vi har riskanalyserat är vad som händer om vi inte får tillsätta de tjänsterna som finns. Det vi arbetat mycket med är att få samma hyrläkare hit, som ska trivas här och bli kvar. Vi vill att våra patienter ska få samma doktor.

Hur känns det nu?

– Vi är hoppfulla. Vi har anställt två distriktsläkare från första april och juni. När jag började var det flera personalgrupper som sa; "nej, ingen personal ska komma hit och känna att de mår dåligt". Vi har verkligen arbetat med arbetsmiljön och det har ju gjort att en av de här hyrläkarna har velat ta en fast anställning.

Känns riskerna i analysen långt bort?

– Nej, den känns verklig. De hyrläkare vi hade bokat över sommaren har bokats av, så vi måste göra nya ansökningar för detta. 
Det är klart att det inte känns helt tryggt, men vi har en vana kring att arbeta med detta och har skapat ett inskolningsprogram för att hyrläkare ska känna till vår verksamhet och de riktlinjer som regionen arbetar efter.

– Det är klart att vi tar patientsäkerheten på allvar. Den här riskanalysen visar på att regionen måste hitta nya sätta att arbeta på när det gäller vårdcentraler. Vi måste ha fungerade lika vård på alla ställen, det kan inte vara så här olikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!