Tingsrätten sade nej i målet om fjärrvärmen i Vadstena och kommunen ska enligt domen betala Solörs rättegångskostnader med 5,4 miljoner kronor.
Inför senaste sammanträdet i kommunstyrelsen hade kommunens juridiska ombud tagit fram ett förslag till ett överklagande av domen.
– Det var väldigt uttömmande med kommunens syn på det hela, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M).
Utgångspunkten är att man inte tycker att tingsrätten gjort rätt bedömning. Från politiska majoritetens sida menar man att en annan tolkning ska kunna innebära att kommunen ska kunna lösa in själva verksamheten och den fysiska fjärrvärmeanläggningen även om de inte får köpa själva marken.
– Sedan tycker vi naturligtvis att motpartens juridiska kostnader var oskäliga, säger Karlsson.
På kommunstyrelsen togs beslut att överklaga och M, S och SD röstade för detta.
– Vi andra reserverade oss mot det beslutet, säger Roland Sjödahl (C).
Sjödahl menar att det är en svår fråga.
– Det handlar om att bedöma risken. Det här är ingen lätt juridisk fråga, säger han.
Han anser att det trots genomgång av kommunens advokat är svårt att sätta sig in i ärendet för de förtroendevalda politikerna.
– Vi som reserverade oss mot beslutet ser en risk att det blir ännu mer rättegångskostnader som skattebetalarna får betala om det skulle gå emot oss i hovrätten, säger han.
Att inte överklaga menar Karlsson skulle vara att acceptera summan för Solörs rättegångskostnader.
Han anser att överklagandet i sig inte kommer att innebära några stora utgifter.
– Vi har tagit de stora kostnaderna redan. Att överklaga till hovrätten kostar inte speciellt mycket för det är ju samma material som går in dit, säger han.
Från oppositionen ser man även andra problem.
– I och med att tingsrätten underkände inlösenklausulen kom vi inte över den första tröskeln ens. Då har de överhuvudtaget inte tagit ställning till priset för det är ju nästa sak i så fall, säger Sjödahl och fortsätter:
– Där säger ju vi (kommunen, reds. anm) max 150 miljoner och Solör säger ungefär 100 miljoner till och då är ju priset nästa osäkerhetsfaktor. Kommunens yrkande är satt på 150 miljoner och om hovrätten kommer fram till att priset ska vara högre än så förlorar vi ju ändå.
Fjärrvärmen levereras som vanligt under den fortsatta rättsprocessen.
– Vi har bara olika syn på hur det här avtalet ska tolkas, säger Karlsson.