"Jag tänkte, det här livet kan jag hantera"

Lina Eriksson och Karl Anderson ville hitta något nytt. Ett lugnare tempo och att få arbeta med sådant som de tycker är kul. Då dök en kungsgård i Vadstena upp som checkade av alla punkter.

Karl och Lina ville hitta något mer hållbart. Både för miljön, men också för kropp och själ. "Det händer att jag inte vet vad det är för veckodag, för det spelar liksom ingen roll här när man gör något som man tycker är så kul" säger Lina.

Karl och Lina ville hitta något mer hållbart. Både för miljön, men också för kropp och själ. "Det händer att jag inte vet vad det är för veckodag, för det spelar liksom ingen roll här när man gör något som man tycker är så kul" säger Lina.

Foto: Sofia Axelsson

Vadstena2024-03-14 19:00

Från den asfalterade vägen sträcker sig en smal grusväg. Den slutar i en gårdsrondell mellan två stora röda hus med gröna fönsterfoder. Från det ena huset sticker Lina Eriksson ut huvudet ur de svarta pardörrarna och vinkar. Huset på andra sidan, norra flygeln, är deras bed and breakfast.

– Nej, vi har ingen koppling till Vadstena alls egentligen, vi var väl här för tio år sedan en vacker sommardag, säger hon samtidigt som hon ställer ned kaffekoppar på familjens matbord.

Lina är född och uppvuxen i Stockholm och Karl kommer från Nya Zeeland. Karl har arbetat som kock, men båda är fotografer och har varit verksamma inom reklam- och inredningsbranschen. Men idén om att dra ned på tempot hade funnits med dem under en längre tid men gick inte riktigt att få in i livspusslet.

– Efter covid fick jag en hjärtinfarkt. Så då började vi tänka om, samtidigt som det var stora förändringar inom våra jobb, säger Karl.

Var det hjärtinfarkten som blev vändpunkten?

– Ja för min del blev det det.

– Vi började tänka, vad kan vi? Vad vill vi? Vad gör vi för att göra det kul? säger Lina.

Tankarna kring att driva ett eget bed and breakfast tog fart efter en familjeresa till Nya Zeeland där de bodde i ett sådant typ av boende.

– Jag tänkte, det här livet kan jag hantera. Det här skulle passa oss, skrattar Karl.

– Vi kom fram till att det vi tycker är kul är att snickra, renovera och odla, skrattar Lina.

undefined
Från familjens hus ser man gästhuset, eller norra flygeln som den kallas.

Det var under 2023 som paret fick upp ögonen för Kungs Starby gård i Vadstena. 

– Jag garvade och sa; "ska vi köpa en kungsgård i Vadstena" till Karl.

Men efter att ha varit på visning var det inte längre en så galen idé som det känts från början. Det blev en hård budgivning och efter det stod det klart att det var Lina och Karl som lagt det vinnande budet. I början på juli blev gården deras.

– Vi hade tur, vi hade precis sålt vår lägenhet i Stockholm, så vi visste hur mycket pengar vi hade. Men vi hade också letat en längre tid efter något sånt här, säger Karl.

undefined
Om bed and breakfastverksamheten kommer gå att leva på vet inte paret riktgit än. Men förhoppningen är att det ska bli så.
undefined
Rummen har ljusa putsade väggar och ljusa trägolv.
undefined
På övervåningen i gästhuset delar de tre rummen vardagsrum.
undefined
I norra flygeln delar rummen frukostsal. "Till en början har sällskapen suttit i varsinn ände av bordet och pratat för sig själva, men det har nästan alltid slutat med att de alla till slut pratat med varandra" säger Karl.
undefined
Gården har anor från 1200-talet och blev kungsgård på 1400-talet. Men husen som står där nu är troligtvis från 1700-talet.

De två boningshusen på gården i Vadstena passade perfekt in i deras vision. Ett privat hem, och på andra sidan, rum för gäster. Så fort de fick tillträde började de renovera. Mest fokus lade de på gästhuset.

– Andra dagen började vi slita ut allt, och på tredje dagen kom hantverkare. Så det gick undan. På övervåningen var det mörkt. Det var brunt och kokostapet överallt, säger Lina.

– Det var rakt in, sedan kunde vi öppna i början på september.

undefined
Lina har seda några år tillbaka drivit Noyroad, ett företag som tillverkar giftfria hemtextilier. Tanken är att produktionen ska ha liten påverkan på miljön, men som gör stor skillnad för människorna som gör dem. Textiltillverkningen görs genom kvinnokooperativ i Turkiet, Sydostasien och Indien. "Alla handdukar och sängkläder som gästerna bor i kommer därifrån" säger hon.
undefined
Även badrockarna som gästerna lånar kommer från Linas företag.

Än tycker paret att det är för tidigt att säga vad som fungerar eller inte, men de understryker att de är nöjda med hösten.

– Poängen med det här är att det ska vara hållbart. Det är en självklarhet. Inga engångsartiklar, allt källsorteras och komposteras. Det är egentligen så vi alla måste leva för framtiden. Nu håller vi på att anlägga ett växthus och ett odlingsområde där en stor del av skörden kommer att serveras till gästernas frukost, säger Lina.

undefined
Under våren är det tänkt att oldingarna ska ta fart och försörja både familjen och gästerna med ekologisk och närodlad mat.
undefined
Det gamla hönshuset är det enda fristående boendet med egen uteplats och kök. Uthyrningen av huset råkade paret öppa redan under sommaren, och gästerna trillade in tidigare än tänkt.

Vadstena har redan många boenden, hur kommer ni stå er i konkurrensen?

– Det är inte mycket som ser ut så här, och jag tror vi kan erbjuda något som inte redan finns. Det är lite speciellt att ligga i Vadstena, omgiven av en privat park, säger Karl.

– Vi har lyckats samla det vi tycket är kul och det vi är okej på i en pott liksom. Hitintills har vi ägnat tid åt att släcka många eldar, men nu ser jag fram emot att kunna njuta av resultatet av det som vi har slitit hårt för sen i juli, säger Lina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!