En hyllning till Schlagerkungen nr. 1

Kompositören Jules Sylvain dog 1968 och nu ges en minnesbok ut plus att en hyllningskonsert arrangeras i Vadstena den 5 maj.

Paret Christina Tuvesson Lindaryd och Björn Tuvesson, båda medlemmar i Jules Sylvain-sällskapet som anordnar en minneskonsert i Vadstena.

Paret Christina Tuvesson Lindaryd och Björn Tuvesson, båda medlemmar i Jules Sylvain-sällskapet som anordnar en minneskonsert i Vadstena.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2018-04-30 09:00

Det är i år 50 år sedan Jules Sylvain dog, därför tyckte sällskapet som bär hans namn och som bildades år 2005, att man skulle göra något extra.

– Då förlade vi det till Vadstena eftersom alla andra grejer bruka ligga i Stockholm och Göteborg, säger Christina Tuvesson Lindaryd, ordförande i Jules Sylvain-Sällskapet.

Föreställningen som ges i aulan på Petrus Magni i Vadstena går under namnet "Säg det i toner" och är en hyllning till Jules Sylvain (1900 - 1968). Han skrev över 800 melodier till filmer och revyer och samarbetade med bland andra Ernst Rolf, Karl Gerhard och Zarah Leander. Bland låtskatten finns melodier som "Säg det i toner", "Räkna de lyckliga stunderna blott", "Sång om syrsor" och många andra. Den som bjuder på dessa pärlor är sångaren och estradören Mattias Enn med pianisten Carina E Nilsson. Konferencier är Anders "Melodikrysset" Eldeman.

Idén till boken om Jules Sylvain fick Christina på hösten 2017. Den är framtagen till 50-årsminnet av Sylvains död och beskriver hans liv och musik. En levnadskonstnär, en fascinerande man med vilda planer och en gränslös fantasi. Men en man som alltid tog parti för den svage och som hellre höll till i köksregionerna än de fina salongerna. Sveriges Schlagerkung nr. 1.

– Han hade ett fantastiskt kul liv. Det är väl få människor som har tjänat så mycket pengar som han och så är det få människor som har gjort av med så mycket pengar som han. På trettiotalet var han musikchef på SF(Svensk Filmindustri) och skrev musiken till varenda film som gjordes då, på trettiotalet och början på fyrtiotalet. När kriget var slut då kom amerikanska filmer istället och ingen var längre intresserad av svensk film för det hade man fått nog av. Då tog pengarna slut, han hade en massa skatteskulder och det kom inte längre in några pengar. Då åkte han till söderhavet och började odla bananer där, berättar Christina.

En svårighet med att skriva boken beskriver Christina som att det förekommer ett antal färgstarka berättelser publicerade i olika tidningar, mycket underhållande men där det är svårt att dra gränsen mellan sant och falskt.

– Han brukade själv säga att han hade ett utomordentligt minne, han kom ihåg både sånt som hade hänt och sånt som inte hade hänt.

– Vårat intresse för Jules Sylvain började för ungefär tio, tolv år sedan. Vi var på semester i Italien, i en liten ort som heter Castiglione della Pescaia. Sen var det någon som sa åt oss att åka upp till kyrkogården så vi gick där och skrotade och rätt vad det var så sa jag att "titta här står det Jules Sylvain - det hette ju vår kompositör hemma i Sverige", berättar Björn Tuvesson, Christinas make.

Det visar sig att Jules Sylvain, eller Stig Hansson som han egentligen hette, dog i den lilla Italienska staden av Vadstenas storlek ungefär. Han hade då flyttat till Italien några år innan. Ett tv-team från Sveriges Television var nere några månader innan han dog och förberedde ett stort program med Sylvain men på grund av dödsfallet blev produktionen aldrig av.

– Ett program där han skulle berätta om sitt liv och sin musik. Man hade även kontrakterat artister. Men så dog han innan man hann göra programmet, berättar Christina och fortsätter:

– Men så gjorde man ett program året därpå, med det man hade och det var då Agneta Fältskog och Björn Ulvaeus träffades, i samma program och då de sjöng "Titta in i min lilla kajuta".

Jules Sylvain Minnesåret 2018

Född: 11 juni 1900 i Stockholm

Död: 29 oktober 1968 i Castiglione della Pescaia, Italien

"Säg det i toner". En hyllning till Jules Sylvain (1900 - 1968)

Lördag den 5 maj klockan 15.00 i Petrus Magni aula Vadstena

Medverkande: Mattias Enn, sångare, estradör. Zarah Leander-stipendiat 2010.

Carina E Nilsson, pianist. Bred repertoar, från klassiskt till jazz, musikal, pop och rock.

Anders Eldeman, konferencier. Programledare vid Sveriges Radio. Leder Melodikrysset varje lördag med 1,6 miljoner lyssnare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om