– Jag ska ta mig en rejäl sovmorgon på måndag, säger bank-vd:n Royne Persson lite halvt på skämt.
Att han skulle välja den ekonomiska yrkesbanan stod klart ganska tidigt. Hans far var egenföretagare och Royne tog en examen som civilekonom i Linköping 1979. Men jobben började tidigare.
– Jag var sommarvikarie 1976 på Östgötabanken i Skänninge. 40 år senare slutar jag. Cirkeln sluts, säger Royne.
Han har haft en mängd olika roller inom bankvärlden genom åren. Han menar att han har nytta av det i rollen som vd, han vet hur saker fungerar inom olika områden.
– Man bygger ju upp kompetens, säger han.
Som vd har han jobbat i Sollefteå, Leksand och Vadstena. Det finns en tydlig röd tråd i Roynes cv, nämligen att han söker sig till banker på mindre orter.
– Bättre liten och unik än stor och anonym, menar han.
Han gillar småskaligheten med banken. Det finns en sak som är bäst med att ha det på det viset.
– Det är närheten till kunden, menar Royne.
Han pratar mycket om detta under intervjun och det märks att det är något han trivs med. Att det är en liten bank gör också att han försökt ha en ledarstil som inte är så hierarkisk, då man är få anställda.
– Jag håller mig till småorterna, säger han.
Han menar att Vadstena sparbank står väldigt nära orten, med vinster som går tillbaka samhället, eftersom man bara finns i Vadstena stannar pengarna i detta ekonomiska kretslopp, och projekt som att ungdomar genom ett kontrakt lovar inte röka eller dricka alkohol. Royne trivs med att jobba i just en sådan typ av bank..
– 85 procent höll kontraktet, säger Royne med lite stolthet.
Vadstena sparbank är en fristående bank och Royne ser ingen fördel med att bli större och bilda en koncern.
– Vi ligger i topp i alla kundundersökningar, menar han.
Men man var ändå tvungen att bilda ett nytt bolag på grund av de regler som sattes upp av efter kriserna med banker. Royne menar att reglerna inte tar hänsyn till om man var en större bank indragen i det eller om man är en liten bank som inte hade någonting med saken att göra.
– Fyra fristående banker bildade ett gemensamt företag i Linköping som enbart jobbar med dessa regler, säger Royne.
Bland det Royne är mest stolt över, så lyfter han fram att få jobba med skickliga kollegor och att man både har kvar service för kunder, men samtidigt också anser sig ligga i framkant med teknik och framtiden. Men en annan sak han är stolt över är att han anser att banken är i goda händer.
– Att jag kan lämna ifrån mig en bank som är starkare än den jag ärvde, säger han.
Det han mest ser fram emot med tiden efter vd-jobbet är att få mer tid över till annat. Man jobbar väldigt mycket som bank-vd.
– De få timmar man får på helgen, de rinner som sand genom fingrarna. Jag ser fram emot att styra min tid själv, menar Royne.
Han kommer dock inte att lämna bankvärlden helt. Han ska sitta i en styrelse för en annan liten bank, men för övrigt får han väldigt mycket tid över. Han kommer heller inte gå sysslolös.
– Jag ska snickra lite och måla. Det finns två hus att ta hand om.
Han har också ett stort idrottsintresse och kanske finns det tid att följa ishockeyfavoriten Leksands IF på närmare håll. Förutom att ta en sovmorgon finns det ytterligare en första sak han planerar.
– Att låta skägget växa, skämtar Royne.