"Det var otroligt gripande"

Påvens besök i Lund blev en stark upplevelse för Moder Maria, abbedissa i S:ta Birgittas abbedi. "Det kommer ta ett tag att landa".

MALMÖ 20161031
Påven Franciskus lämnar Malmö Arena och det ekumeniska eventet på måndagen.
Foto: Emil Langvad / TT kod 9290

MALMÖ 20161031 Påven Franciskus lämnar Malmö Arena och det ekumeniska eventet på måndagen. Foto: Emil Langvad / TT kod 9290

Foto: Emil Langvad/TT

Vadstena2016-11-02 19:00

Vad tyckte du om påvens besök?

– Det var väldigt fint och mycket att ta in. Det kommer ta ett tag att landa efter de här två dagarna. Gudstjänsten i Lunds domkyrka var nummer ett för mig. Det var så otroligt gripande och förbönerna var helt fantastiska.

Hur såg systrarnas vistelse ut, vad gjorde ni?

– Jag hade fått den äran att bli inbjuden till gudstjänsten i Lund, och mina medsystrar var under tiden i Malmö Arena där de såg denna på storbildsskärm. Därefter fick vi åka buss från Lunds domkyrka till Malmö, där många människor hade samlats. Påven åkte runt i en liten bil inne på arenan så att allmänheten skulle få en chans att se honom. Det var en otrolig stämning. Folk jublade.

Har du sett påven tidigare?

– Ja, i samband med att Elisabeth Hesselblad helgonförklarades var jag i Rom. Men jag har aldrig pratat eller hälsat på honom.

Vad betyder påvens Sverigebesök för dig?

– Han blev inbjuden av Lutherska världsförbundet, vilket gladde mig, för att minnas reformationen. Vi bad för varandra. Splittringen har gjort ont för bägge sidor, både katoliker och protestanter. Påven ville visa hur viktigt det är med en gemensam enhet. Reformationen har byggt upp både synliga och osynliga murar, bland annat på Irland. Påven berömde de människor som jobbat mot dessa murar och tackade alla som vägrat ge upp. Det var väldigt starkt.

Det har blivit en del diskussioner om påvens syn på kvinnliga präster. Hur ser du på hans uttalande?

– Jag tycker att det är synd att just det ska komma i fokus och inte det ekumeniska samtalet. Vi är inte där ännu. Just nu är det viktigare att sträva mot en gemensam enhet. Men visst måste frågan om kvinnliga präster tas upp, men först längre fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!