Att pilgrimsvandra är att söka efter det heliga. Gud, andlighet, närvaro eller vad än individen väljer att kalla det. Centralt för pilgrimsvandringen är den gemensamma resan mot medvetande, vare sig det sker i tystnad eller ej. Emma Thorén är präst vid Pilgrimcentrum i Vadstena och i sommar ska hon gå från Uppsala till Lund.
– Under två månaders tid kommer jag leda en 100 mil lång, krokig vandring genom Sverige, berättar Emma Thorén.
Hon kommer bitvis ha sällskap med sig, men hela sträckan är det bara Emma som kommer gå.
– Det är väldigt spännande, jag ser fram emot att få träffa många intressanta människor på vägen, säger hon.
Vandringen är en liten del av en stor, global rörelse som vill uppmärksamma klimatförändringens offer. Från hela Europa vandrar människor mot Paris där ett stort klimatmöte kommer hållas i december. Varje taget steg är en röst som uppmanar till rättvisa och hållbarhet.
– Ekologi och andlighet har ett naturligt samband, många religioner talar om att människan ska ta ansvar för skapelsen, vår planet, menar Emma.
Under resans gång kommer pilgrimsvandrarna hinna besöka ett antal städer och platser. Förhoppningen är att de med varje nedslag kan väcka tankar och diskussion.
– Vi vill sprida hopp om att det inte är kört. Det finns tid och möjlighet att förändra, berättar Emma.
Inför den långa promenaden känner Emma sig lugn. Att gå två mil om dagen, sex dagar i veckan i två månaders tid är inget som skrämmer.
– Man tar alltid ett steg i taget, oavsett hur lång resan är, menar hon.