Pensionatet har sedan 2008 ägts och drivits av Ylva och Kajsa Langeby samt Martin Gripe, men från och med den 1 april tar makarna Asthamn över verksamheten.
– Ylva, Kajsa och Martin kommer fortfarande att förvalta fastigheten, medan vi ska sköta driften av pensionatet, säger Peter Asthamn som även driver det KRAV-certifierade bageriet Vadstena Bröd.
– Jag har levererat surdegsbröd till pensionatets frukostbuffé i några år. Det var så vi kom i kontakt med varandra.
Strax före jul fick paret Asthamn frågan om de var intresserade av att driva pensionatet och efter viss betänketid tackade de ja.
– Vi kände att det här var ett erbjudande som vi inte kunde säga nej till, säger Sofia Asthamn.
– Just nu är det mycket att sätta sig in i. Lite som att vara ny på jobbet. Det känns omtumlande men samtidigt väldigt roligt.
Paret upplever att många Vadstenabor inte vet att Dahlströmska gården finns och vill därför göra pensionatet mer tillgängligt, inte bara för turister.
– Vi hoppas därför kunna ha mindre arrangemang här, till exempel föreläsningar och konserter.
Dahlströmska gården har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet då den norra flygeln byggdes. Mellan 1836 och 1958 användes fastigheten som hospital.
– Här bodde de patienter som hade det lite bättre ställt än de som var inlagd i folkhögskolans nuvarande lokaler, säger Peter Asthamn.
Pensionatets elva rum är återskapade till tiden då sjukhuset invigdes. I några av rummen finns schablonmålningar bevarade, och i vissa fönster syns fortfarande det dolda gallret bakom spröjsen.
– Man ville att patientrummen skulle vara så lik hemmiljön som möjligt. Det skulle inte kännas som ett sinnessjukhus, säger Sofia Asthamn.