Räddade stadskärnan – får nu kommunens uppskattning

På 1960-talet stred Göran Söderström och Axel Unnerbäck för att Vadstenas stadskärna inte skulle rivas. Nu får de kommunens särskilda uppskattning.

Delar av den gamla stadskärnan kunde försvunnit då man på 1960-talet planerade för bredare gator och parkeringshus i centrum.

Delar av den gamla stadskärnan kunde försvunnit då man på 1960-talet planerade för bredare gator och parkeringshus i centrum.

Foto: Mostphotos

Vadstena2021-02-08 08:00

I samband med att kulturstipendiet delas ut brukar någon eller några andra samtidigt tilldelas diplom och blommor.

– Det som vi kallar "Särskild uppskattning", säger kultur och utbildningsnämndens ordförande Göran Fältgren (S).

På så sätt vill man från kommunen uppmärksamma och hylla personer som man tycker gjort stora insatser.

– Nu är det dags igen för en sådan här särskild uppskattning och då är det Göran Söderström och Axel Unnerbäck som vi vill uppmärksamma med det.

Diplom och blommor kommer att delas ut under kulturveckan, vecka 10, men i vilken form är ännu oklart med tanke på restriktioner vad det gäller smittspridning.

– Vi kanske gör en videosnutt och sedan något större när det lugnat ner sig med corona, säger Fältgren.

De får "särskild uppskattning för enastående insatser inom kulturminnesvården" och motiveringen lyder:

"Göran Söderström och Axel Unnerbäck har på ett bestående sätt knutit samman Vadstenas historia med framtiden genom att värna den medeltida stadskärnan, inte minst Acharii-Bergenstråhlska huset. Med unika kunskaper inom byggnadsvård har de skyddat flera hus från förfall, rivning och otidsenliga förändringar – såväl i staden som på landsbygden. Genom en rik litterär produktion, stort antikvariskt engagemang och gedigen forskning har staden fått sin 600-åriga historia skriven, Rådhuset sin Märta Måås Fjetterström-matta och slottet sin 1700-talsorgel. Vadstena kommun vill särskilt uppmärksamma och i synnerhet tacka för enastående insatser för stadens kulturminnen."

– Det var helt oväntat, men man blir glad. Vi är glada och tacksamma för att det arbete vi gjort har uppskattats, säger Göran Söderström.

Han och Axel Unnerbäck stred för att rädda Vadstenas stadskärna.

– På 60-talet blev innerstäderna förstörda i den ena efter den andra kommunen. Då skulle man skulle bygga nytt och bredda gator. Man trodde att man måste riva gammal bebyggelse och så var det faktiskt i Vadstena också, säger han.

I kommunen räknade man då med att gator skulle breddas och planer fanns på att bygga ett centralt placerat parkeringshus.

– Tack och lov var de styrande i Vadstena så förnuftiga då, säger han.

I kommunen lyssnade man på de synpunkter Riksantikvarieämbetet framförde.

– Och allt blev stoppat.

Istället skapades en bevarandestadsplan för innerstaden. 

– Det var helt unikt i Sverige på den tiden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!