De säger nej till Brottsofferjouren

Alla andra kommuner i västra Östergötland har avtal med Brottsofferjouren och stöttar verksamheten ekonomiskt. Men Vadstena kommun säger nej.

Socialnämnden sade nej till samverkansavtal med Brottsoffejouren vid senaste sammanträdet, meddelar Magnus Gustafsson (S).

Socialnämnden sade nej till samverkansavtal med Brottsoffejouren vid senaste sammanträdet, meddelar Magnus Gustafsson (S).

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2018-12-12 10:00

Brottsofferjouren Västra Östergötland består av Boxholm, Mjölby, Motala, Vadstena, och Ödeshögs kommuner. Det är en ideell organisation, politiskt och religiöst obunden som hjälper den som blivit utsatt för brott, är anhörig eller vittne. Föreningen har stödpersoner som kostnadsfritt hjälper den som drabbats.

Brottsoffer får stöd och hjälp gällande polisförhör, rättegång, kontakter med myndigheter, försäkringsfrågor och skadestånd, men också samtalsstöd för att kunna gå vidare efter att ha varit utsatt för ett brott.

För att kunna finansiera verksamheten tecknar Brottsofferjouren överenskommelser om idéburet offentligt partnerskap (IOP-avtal) med de olika kommunerna. Motala, Mjölby, Boxholm och Ödeshög har alla sedan minst ett år tillbaka tecknat avtal som innebär att fem kronor per kommuninvånare och år avsätts till Brottsofferjourens stödverksamhet. Men inte Vadstena kommun. I Vadstena har man tidigare sagt nej och hänvisat Brottsofferjouren att söka föreningsbidrag.

Vid socialnämndens senaste sammanträde var ett ärende om IOP-avtal med Brottsofferjouren uppe igen.

– Vi beslutade att vi inte har något intresse av det och överlämnar till att de får söka föreningsbidrag hos kultur- och utbildningsnämnden som alla andra föreningar, säger Magnus Gustafsson (S) socialnämndens ordförande fram till nyår.

Alla andra kommuner i västra Östergötland har ju IOP-avtal med Brottsofferjouren.

– Jo, jag vet det, men vi väljer att inte göra det, säger han.

Varför då?

– Vi är inte beredda att satsa, vi tycker inte att den summan motsvarar det behov som finns i vår kommun. Vi har inte uppfattat att vi har den mängden brottsoffer som behöver deras hjälp, säger han.

Han hänvisar till att det inte finns något underlag som visar exakt behov och att föreningsstöd sedan några år tillbaka betalas ut genom kultur- och utbildningsnämnden (KUN).

– Man tog bort det från socialnämndens budget och lade det till KUN och de ansvarar för alla föreningsbidrag. Sedan kan vi ju teckna IOP-avtal om vi upplever att socialnämnden skulle vilja ha hjälp.

Han anser då att ett sådant avtal skulle handla om att Brottsofferjouren skulle hjälpa socialnämnden med någon specifik arbetsuppgift som föreningen skulle utföra.

De täcker ju både brottsoffer, vittnen och samtalsstöd och hjälp vid rättegångar...

– Jo, jo, men vi bedömde att vi hoppar det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!