De lär sig svenska på campingen

Flyktingarna på Vätterviksbadet tillbringar eftermiddagarna med att lära sig svenska. "Ett år, sen kan jag det", säger Rafic Skakini.

Tioåriga Fatima vill gärna läsa upp de svenska ord som hon lrt sig och antecknat i kollegieblocket.

Tioåriga Fatima vill gärna läsa upp de svenska ord som hon lrt sig och antecknat i kollegieblocket.

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2016-02-05 11:10

De lever under ständig oro långt ifrån sina hemländer. De flesta flyktingar som just nu bor på Vätterviksbadet kommer från Syrien. En av deras glädjeämnen är för tillfället språklektionerna som hålls tisdagar och torsdagar i servicebyggnaden på campingen.

– Jag drog igång det här veckan före jul. Idag är det den trettonde lektionen, säger Jan-Erik Nylund, frivilligarbetande språklärare.

Han kände tidigt i höstas att han ville hjälpa de nyanlända på något sätt. Eftersom han och hans fru tidigare i livet har jobbat i u-länder har han stor erfarenhet av olika kulturer.

– Därför kändes det ganska naturligt för mig att bidra med att lära ut språk, och så saknade jag mina studenter och längtade efter att få undervisa igen, säger den numera pensionerade professorn i markmikrologi.

Det är ungefär åtta till tio personer som dyker upp till varje lektion. Vadstena kommun har bidragit med en whiteboard och pennor. Biblioteket har stått för grammatikböcker.

– De människorna som är här är vana att plugga, säger Jan-Erik Nylund.

Snart fullärd

En av dem är Adnan Taherzadeh. Han har varit här i tre månader och pratar redan jättebra svenska.

– Jan-Erik är en mycket bra lärare. Jag har läst svenska i två månader, säger han och rodnar när han får beröm för sitt nästintill perfekta uttal.

RaficSkakini håller med Adnan om att deras lärare är duktig på att undervisa, även fast han tycker att det är svårt att lära sig språket, men Rafic är ändå hoppfull.

– Ett år, sen kan jag svenska, säger han.

Framtidshopp

De flesta av kursdeltagarna är ungdomar. I början var det många äldre som slöt upp, men de droppade bort en efter en, berättar Jan-Erik Nylund.

– De som är här är de som ser framåt. De vill skapa sig ett liv här. Barnen är enormt duktiga. De lär sig så snabbt!

När jag är på väg att plocka ihop min kamera och anteckningsblock kommer tioåriga Fatima A Alasady fram till mig. Hon söker ögonkontakt och börjar sedan att rabbla upp olika svenska ord som hon prydligt skrivit ner i ett block. Ord med "Ö" tycker hon är svåra, till exempel "öken". Hon kan förstå och prata några enstaka ord. På frågan om hon tycker att det är roligt att lära sig ett nytt språk, svarar hon:

– Svenska? Ja!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om