Föreningen bildades 1985 och firade sitt 30-årsjubileum för ett par år sedan. Totalt har de 42 medlemmar varav 20-25 är aktiva i verksamheten.
– Vi ska vara ett forum där guider kan umgås och lära sig mera, säger Anna Eklundh Jonsson.
Genom föreningen kan man lära sig av varandra och via de föreläsare föreningen bjuder i.
Fram till 2007 var guiderna i Vadstena anställda och jobbade åt turistbyrån, sedan dess har förändringar skett och idag fungerar Vadstena guideförening både som en ideell förening som anordnar aktiviteter, men också som en gemensam plattform för de som driver enskilda firmor där de tar på sig guideuppdrag i olika omfattning. Föreningen hanterar bokningar och de har kommit överens om en enhetlig prissättning.
Medlemmarna i föreningen tycker om att dramatisera. Det handlar om dramatiserade stadsvandringar eller guidningar där åhörarna får träffa olika gestalter ut Vadstenas historia.
– Vi gör mycket guidningar i hospitalsområdet, säger Anna.
I sommar kan besökare följa Hedvig Svanbeck, som var sjukförestånderska vid Wadstena hospital i slutet av 1800-talet, på en vandring genom hospitalsområdet.
I höstas var hospitalsområdet platsen för Spök och rusk, en aktivitet som föreningen haft sedan år 2000. Under vandringen fick besökarna träffa både historiska personer och spöken.
I påskas anordnades för första gången Äggjakten där barn och föräldrar fick gå på jakt för att hitta en försvunnen äggkorg och till sin hjälp fick de ledtrådar från olika historiska personer.
Båda dessa aktiviteter innehåller skoj samtidigt som det är ett sätt att läsa sig historia.
– Det är hela tiden vår tanke, säger Per Jonsson.
– Oavsett om vi skojar eller inte så är det hela tiden historiskt korrekt, säger Jane Råsten.
Föreningens medlemmar har också tagit på sig mera traditionella guidningar, bland annat har de guidat och berättat om Birgittasystrarna och deras verksamhet.
För några år sedan beviljades föreningen medel ut Vadstena Sparbanks projekt "Växande Vadstena". De fick 100 000 kronor och fick möjlighet att låta sy upp Hedvig Eleonoras dräkt, köpa in en karolineruniform och köpa material för att sy tidsenliga kläder.
I föreningens verksamhet ingår att göra research och lära sig mer om historiska platser och personer och planera nya vandringar och guidningar.
– Tanken är att ha roligt ihop och lära sig, säger Anna.