– Såhär långt har vi varit ute hos nästan alla verksamheter med servering och restauranger, säger miljöchef Therése Engdahl.
De har varit ute och pratat och tittat på hur det ser ut på plats.
– Framförallt på hur man skapat rutiner, säger hon.
Det handlar om hur verksamheterna gjort anpassningar för att kunna följa riktlinjerna.
– Så har vi även kollat på plats hur de har placerat sina bord och om det är avstånd som vi bedömt tillräckliga, säger hon.
Det har också kontrollerats om det finns informationsblad riktade till gästerna. Dessutom har miljöavdelningen delat med sig av information som sammanställts av Folkhälsomyndigheten. Stockholms stad har tagit fram en checklista som de använder sig av.
– När vi har varit ute har det inte varit mycket folk, så vi har inte kunnat bedöma riktigt hur det fungerar när det är mycket folk i rörelse, säger hon.
Det är först nu som sommarvärmen kommit och framöver som en tillströmning av folk kan väntas.
– Nu har vi fått planera in den närmaste tiden att vi ska ge oss ut lite oftare, lite kvällar och helger eftersom det är då människor är ute.
Det är först när det blir mycket folk som det går att se om rutinerna fungerar.
– Alla restaurangerna har bra rutiner, de har tänkt till och flyttat undan bord så att det inte ska vara för nära.
I de nya föreskrifterna framgår det vilket ansvar som ligger på restaurangägarna.
– Det är upp till verksamhetsutövaren att det inte ska bli trängsel och att folk håller avstånden, säger hon.
Förutsättningarna ska vara sådana att gästerna kan hålla ordentliga avstånd och att det inte uppstår trängsel eller köbildning.
– Sedan är det väldigt mycket allmänt ansvar som gäller också. Man har ett stort ansvar själv och den diskussionen tycker jag nästan att man glömt, säger hon.
Dels handlar det om det självklara ansvaret att inte besöka restauranger eller uteserveringar om man är sjuk eller känner att man håller på att bli sjuk. Att hålla god handhygien är en annan självklarhet i det egna ansvaret. Dels innebär det att hålla ett avstånd till sina vänner och andra gäster både inomhus och på uteservering.
– Att alla tänker på det och tar ett ansvar. Vänta med att gå fram och betala eller vänta med att gå fram och ta mat om man ser att det är människor där. Funkar det allmänna ansvaret tror jag inte att det blir några problem, säger hon.