"Att lämna rummet räcker inte"

Politiker måste vara extra försiktiga i ärenden där jäv uppstår. Det menar Lena Dahlman, jurist på Sveriges kommuner och landsting.– De inblandade ska hållas borta helt från ärendet.

Foto:

Vadstena2016-09-13 17:14

Mats Wahrén (Kons), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, har tillsammans med övriga ledamöter i kommunstyrelsen föreslagit att Vadstena kommun ska bilda ett närings- och turismbolag. Skulle förslaget blir verklighet innebär det att företaget Visit skulle säljas till kommunen. Problematik kring jäv uppstår dock då både Mats Wahrén och Bengt-O Petersson (Kons), ersättare i kommunstyrelsen, är delägare i det nämnda företaget. "Köpet är en politisk fråga, men visst, vissa kan se det som att jag säljer till mig själv. Fast jag är ju jävig så då får jag gå ut när beslutet tas", sa kommunalrådet till tidningen igår.

Men att lämna rummet räcker inte för att förhindra en jävsituation, menar Lena Dahlman, jurist på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

– Enligt kommunallagen, sjätte kapitlet paragraf 24, får en person som är jävig varken utreda, bereda, hantera eller besluta i ärendet. Att gå ut från rummet är inte tillräckligt, säger Lena Dahlman.

Hon menar att situationer där någon är jävig generellt sett är svåra eftersom det alltid väcks misstankar.

– Är man inblandad i nåt ärende så måste man vara väldigt försiktig, annars är det stor risk att man bryter mot kommunallagen.

Vad kan hända då?

– Om någon överklagar beslut där jäv har uppstått, kan beslutet hävas och därmed bli ogiltigt.

Hur tycker du att kommunstyrelsen bör gå tillväga?

– Se till att de berörda politikerna hålls borta helt och hållet från ärendet, och lägg istället utredningen hos tjänstemännen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!