66 miljoner kronor i eftersatt underhåll

Granskningen av hur Vadstena kommun sköter och underhåller sina fastigheter visar på att det eftersatta underhållet uppgår till 66 miljoner kronor.

Fastigheten där Vadstenagymnasiet tidigare låg inrymmer nu fritidshemmet Solsidan och kulturskolan.

Fastigheten där Vadstenagymnasiet tidigare låg inrymmer nu fritidshemmet Solsidan och kulturskolan.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-11-07 10:00

Som vi tidigare berättat saknar Vadstena kommun, enligt revisorernas bedömning, en tillfredställande underhållsprocess och kommunstyrelsen är som fastighetsägare inte delaktiga i underhållsplanerna som tas fram av Vadstena Fastighets AB (VFAB). Inte heller avsätts tillräckliga resurser i budgeten till underhåll av kommunens fastigheter. Det visar revisions- och konsultbolaget Deloitte AB:s granskning.

Peter Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande, påpekar att Vadstena kommun nu är i ett expansivt skede och lämnar en del fastigheter.  Han anser att det inte är rimligt att göra stora underhållsinsatser på en fastighet som kanske ska säljas inom närmaste åren. Han hänvisar till att kommunens lokalstrateg arbetar med en översyn och plan för kommunens fastigheter.

– Det senaste året har vi jobbat med att få fram en plan för det, säger han.

I granskningsrapporten har en beräkning gjorts av det underhållsberg som bildats genom eftersatt underhåll. Enligt deras beräkningar hamnar det på cirka 66 miljoner.

– Ja, det är ju väldigt mycket pengar det kan jag hålla med om, men jag kan inte bedöma om det är rätt eller fel siffra. Det har jag ingen uppfattning om, säger Peter Karlsson.

Bengt-O Petersson, gruppledare för Konsensus ser problem med det underhållsberg som bildats genom åren.

– Det beloppet accelererar ju hela tiden. I 2019 års budget var det avsatt underhållsmedel för ungefär 2,5 miljoner som inte är åtgärdat. Det läggs ju på denna redan konstaterade börda, säger han.

Revisorerna bedömer att den låga underhållsnivån på sikt kan påverka fastigheternas ändamålsenlighet, leda till försämrad standard och därmed leda till sämre arbetsmiljö, vilket till exempel skulle kunna påverka barn och personal i kommunens skolor.

I rapporten påpekas att risken finns att det i långa loppet blir dyrare med akuta underhållsåtgärder än det skulle vara om fastigheterna underhålls genom långsiktigt och planerat underhåll.

– Så ska man ju naturligtvis inte hantera det, säger Peter Karlsson.

Konsultföretaget Incit beräknar varje år riktvärden för årskostnader rörande kommunal fastighetsskötsel. Riktvärdet ligger på 160 kronor per kvadratmeter och år. Vadstena kommun ligger på 58 kronor per kvadratmeter.

– Det är möjligt att det är så, men då måste ju vi få information om det levererat så att vi vet det, säger Peter Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!