Av lex Sarah-anmälan framgår att det kom in ett samtal till kommunens växel. När inte efterfrågad personal fanns tillgänglig på en avdelning inom individ- och familjeomsorgen, kopplades inringaren vidare.
Hen ska bland annat ha kopplats till ett äldreboende och där börjat informera om sitt ärende samt personuppgifter.
Två dagar senare tog inringaren en ny kontakt med kommunen. Inte heller denna gång kom hen till efterfrågad personal, men kopplades till en socialpedagog, som ska ha uppfattat att det rörde sig om en orosanmälan.
Inringaren ska initialt också ha lyckades lämna ett telefonmeddelande, på den sökta avdelningen, trots att en sådan tjänst inte ska finnas.
Socialchef Caroline Strand säger att ärendet, som beskrivs som en allvarlig händelse, utreds. Hon berättar också att inringaren aldrig uppgav att det handlade om en orosanmälan utan sökte en anställd, som inte var på plats.
– Vår växel ska ju inte fråga ut personer om anledningen till att de vill prata med någon, så det är lite svårt. Säger man att man ska göra en orosanmälan kopplas man direkt till vår myndighetsutövning. Då vet växeln vart man ska hänvisa.
Varför det gick att lämna ett röstmeddelande är oklart.
– Det måste vara något tekniskt. Vi har bytt operatör och vår telefoni sköts via Mjölby, av någon anledning har någonting slagit på.
Caroline Strand framhåller att det inte ska vara möjligt att lämna meddelanden, med risk att olika personer kan lyssna av det.