– Ofrivillig ensamhet är en stor hälsorisk, säger socialnämndens ordförande Jane Råsten (S).
Nu startar kommunen och Studieförbundet Vuxenskolan ett projekt som genom samtalsgrupper ska förebygga ofrivillig ensamhet och öka självkänslan. Själva modellen kommer från Västerås där man under flera år haft samtalsgrupper i form av studiecirklar.
I våras skickade Vadstena kommun ut en inbjudan för att hitta personer som ville vara samtalsledare. Ungefär 20 personer kom till mötet och nu har åtta personer fått utbildning som samtalsledare.
– Man ska ha en bakgrund inom psykiatri eller som sjuksköterska, man ska ha en grundkunskap i att bemöta människor, säger Jane Råsten.
Nu ska man tillsammans med Vuxenskolan nå ut med information för att kunna skapa samtalsgrupper. Grupperna får ha max sex deltagare för att alla ska kunna få komma till tals.
Studieförbundet Vuxenskolan organiserar träffarna.
– Tanken är att det ska drivas som cirklar för de är ju bra på att driva det i den formen, säger Sofie Lagerfeldt Fernström, nämndsekreterare.
Varje cirkel ska omfatta fem tillfällen och kommer att vara gratis för deltagarna.
– Sedan kan man gå en cirkel till. Det finns inga begränsningar, man kan fortsätta om man känner att det är bra och att det finns grupper att tillgå, säger Jane Råsten.
Rent praktiskt handlar det om att samtala kring existentiella frågor som rör ämnen såsom till exempel harmoni och inre lugn, meningen med livet och förhoppningar.
Samtalsledaren leder samtalen och har till sin hjälp två olika "kortlekar" – en men text och frågor att reflektera över och en med bilder och frågor kopplade till olika existentiella teman.
– Tanken är att vi ska vända tänket till det positiva, säger hon.
Utvärderingen av projektet i Västerås har varit positivt och deltagarna var nöjda.
– Det hade gett ett nytt sätt att tänka och man hade fått vänner för livet, säger Jane Råsten.
Målsättningen är att man snabbt ska få fram information om samtalsträffarna och informera personal, på till exempel vårdcentralen och hemtjänsten, som i sina jobb kommer i kontakt med personer som kan tänkas behöva och vilja delta i en samtalsgrupp.
När det gäller deltagare är målgruppen inledningsvis äldre personer i kommunen, men kan eventuellt komma att utvecklas med grupper för yngre personer framöver.
– Målen är att ha genomfört en kurs med fem tillfällen innan jul, säger Jane Råsten.