Vadstenabo prisas för arbete med kulturarv

Claes Westling på Landsarkivet i Vadstena får Bengt Cnattingius pris för 2019.

Claes Westling från Vadstena prisas för sitt arbete med det östgötska kulturarvet.

Claes Westling från Vadstena prisas för sitt arbete med det östgötska kulturarvet.

Foto: Anders Törnström/Arkivbild

Vadstena kommun2019-11-26 17:00

Det är styrelsen för Östergötlands museum som varje år delar ut priset till en organisation, forskare eller museiman som forskat och arbetat i Bengt Cnattingius efterföljd rörande främst östgötsk historia, konst och kulturmiljövård.

I prismotiveringen framhålls att Claes Westling, ställföreträdande landsarkivarie i Vadstena, varit en central person i arbetet med det östgötska kulturarvet.

– Det känns så klart jättekul och hedrande. Det är roligt att arkivområdet uppmärksammas, säger Claes Westling.

Ur motiveringen: "Genom sitt arbete vid Landsarkivet i Vadstena har han haft en betydande roll både i utvecklingen av arkivets interna arbete och kanske framförallt i de samarbeten och utbildningsinsatser som riktats utåt, mot bland andra Linköpings universitet, Östergötlands museum och inom områden som rör hembygdsrörelsen och släktforskning".

Prisjuryn menar också att Claes Westling har spelat en betydande roll när det gäller kunskapsuppbyggnad och förmedling av Vadstenas historia både lokalt, nationellt och internationellt. Han har även spridit sina kunskaper genom framträdanden i både tv och radio.

Priset överlämnas den 8 december i Wallenbergssalen på Östergötlands museum. I samband med prisutdelningen föreläser Claes Westling om sitt yrkesliv under titeln "Tidsresor i arkiven".

– För mig är arkiven litegrann en tidsmaskin. Det är många gånger där man hittar uppgifter om historien och kan komma förvånansvärt nära människor. Det är en av de stora sakerna med arkiv, säger Claes Westling.

Karta: Riksarkivet, Landsarkivet i Vadstena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!