Vadstena satsar men Motala är inte där "Vi kommer jobba smartare"

Under våren har Vadstena jobbat fram en strategi för Artificiell intelligens (AI) som ska öppna upp för nya arbetssätt och förbättra service ut till kommuninvånare.

Vadstena kommun har jobbat fram en AI-strategi för att kunna arbeta effektivare inom kommunens verksamheter.

Vadstena kommun har jobbat fram en AI-strategi för att kunna arbeta effektivare inom kommunens verksamheter.

Foto: Lovisa Lindstrand

Vadstena kommun2024-08-22 16:00

Vadstena kommun ska nu se över sina datasystem, utbilda personal och lära ut hur AI kan underlätta i arbetet och för invånare. Det är ett regeringsuppdrag för kommuner och Vadstena är snabbt ute med en strategi.

– Det är viktigt att signalera att vi vill prioritera och jobba med AI, säger Baharan Raoufi-Kvist, utredare på Vadstena kommun.

Vadstena är en liten kommun, behövs verkligen en AI-strategi?

– Det är en liten kommun, men en stor arbetsgivare. Tekniken går otroligt snabbt framåt och vi vill stå rustade inför de utmaningar det medför och kunna ta del av möjligheterna.

Baharan Raoufi-Kvist tar upp några exempel där AI kan vara till hjälp.

– Det finns saker vi kan göra smartare och effektivare. Chefernas administrativa uppgifter som exempelvis schemaläggning, det finns system som skulle kunna göra det på nolltid. I socialtjänsten så kan insamling av information skötas av AI varefter en handläggare kan ta vid. Även bygglovsprocesser kan säkert bli bättre och enklare.

undefined
Baharan Raoufi-Kvist, utredare, lyfter fram sin egen tjänst som ett exempel med AI. "Jag har själv en utredningstjänst och jag skulle kunna känna att mitt jobb är hotat. AI kan göra en lång utredning på nolltid, något som tar lång tid för mig. Men då kan jag förflytta mitt fokus och fokusera på andra saker istället".

Vad ser du för risker med AI?

– Vi måste börja prata om frågor som rör AI. Kommunen jobbar med känslig information och man måste veta hur man arbetar för att inte röja exempelvis sekretess. Sedan har vi stora utmaningar till energianvändning, generativ AI är en el-slukare.

Många upplever en oro med ökad användning av AI, hur ser ni på det?

– Det skapar både nya möjligheter och utmaningar. Men medarbetare behöver inte känna oro att bli av med jobbet, utan snarare att vi kommer jobba smartare.

Hon tror att både samhället i stort och arbetsmarknaden kommer förändras med AI.

– Yrken inom vård, skola och omsorg är svårt att ersätta med teknik. AI och digitala verktyg kan underlätta arbetet men de kan inte helt ersätta människor. Jag tror att vi kommer få ett nytt sätt att arbeta, nya roller och en ny arbetsmarknad. Människor kommer fortfarande behövas, men att man få göra andra jobb än vi gjort tidigare.

undefined
"Kommuner som varit intressanta att titta på är Helsingborg, Kungsbacka och Värmdö, de är ledande i detta. Vi vill se hur andra gör och dra nytta av det för att tillämpa det lokalt hos oss. Vi är för små för att utveckla egen AI", säger Baharan Raoufi-Kvist, utredare i Vadstena.

Motala har inte tagit fram någon AI strategi skriver Pia Sandström, IT chef, Motala kommun, i ett mail.

– Kommunen har ingen särskild strategi eller styrdokument kring AI i dagsläget. IT-enheten håller på att ta fram dokument kring användning av generativa AI-tjänster då vi ser att användningen ökar markant från månad till månad.

Hon skriver vidare att de genomfört en pilot för en chatbot för IT-support och att de hoppas komma igång med utvecklingen av AI under hösten.

AI - vad är det?

Artificiell intelligens (AI) är ett tekniskt system som kan göra människoliknande drag, som resonemang, inlärning och planering.  Enligt Europaparlamentet är AI central för samhällets digitala omställning och används redan idag inom många olika områden. Ett exempel är vid personanpassade tips vid näthandel, som baserats på tidigare sökningar, beteende och inköp. Andra områden är bland annat; översättningsprogram och data för spridning av sjukdomar. 

(https://www.europarl.europa.eu/)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!