Under 1970-talet genomfördes en kommunreform som innebar en hopslagning av kommuner på flera håll i landet. Motala och Vadstena blev en kommun.
– Det skulle bli stora kommuner och det var ett motstånd redan då från Vadstena, säger Anders Agnemar (C).
Han var inte med och drev frågan i samband med själva kommundelningen, men tillträdde som kommunstyrelsens ordförande några år in i det att Vadstena blivit en egen kommun.
Göran Lindgren (C) var ordförande i den grupp som bildades för att driva frågan om att Vadstena skulle bli en egen kommun. Det fanns en politisk vilja i Vadstena om att stå på egna ben som kommun och ett hopp om att det skulle gå att bryta sig loss.
– Det sägs att det berodde på att Torbjörn Fälldins (C) regering hade en annan inställning och att man kunde tänka sig att kommuner eller delar av kommuner skulle kunna få bryta sig ut och bilda nya kommuner. Då väcktes ju hoppet ordentligt, säger han.
Socialdemokraterna i Motala ville inte att Vadstena skulle bryta sig ut och bli egen kommun. Men motstånd stöttes på från flera andra håll också.
I landstinget och länsstyrelsen var man emot kommundelningen då invånarantalet ansågs vara för litet i Vadstena. En minimigräns låg på 8000 invånare och Vadstena hade då lite drygt 7550 invånare.
Även lokalt fanns en oro för vad det skulle innebära att vara egen kommun då planerna på att lägga ner Birgittas sjukhus skulle realiseras.
– Sedan har jag hört att landshövding Ekeberg inte tyckte att man hade varit så framåt i Vadstena. Hotellet hade brunnit ned flera år tidigare och det hade man inte lyckats göra något åt och turismen tyckte han inte att man skötte. Vad jag kunde förstå så var han negativt inställd, säger han och tillägger:
– Man fick nej i alla instanser som jag uppfattat det, men regeringen fattade beslut att Vadstena skulle få bli en egen kommun, säger han.
Nyåret 1980 blev Vadstena en egen kommun. Göran Lindgren (C) blev kommunstyrelsens ordförande i Vadstena.
Ett intensivt arbete tog vid med bostadsbyggande, satsningar på turism, bygge av ishall och renovering av Asylen. Ett nytt bibliotek byggdes inne i Asylen. Evenemang som sommarutställningar på slottet, konserter på borggården, Gammeljul och Vadstena forum startades upp.
– Det var stor optimism och vi kände oss säkra på att Vadstena kommer att klara sig bra i framtiden. Så kändes det hela tiden, säger han.