Turistförening firade 30-årsjubileum

För 30 år sedan bildades STF Folkunga i Vadstena folkhögskolas lokaler. Därför var det på tisdagskvällen liksom givet att också fira jubileet just där.

Kjell Knutsson är idag ordförande för STF Folkunga och ser fram emot att fortsätta utveckla verksamheten.

Kjell Knutsson är idag ordförande för STF Folkunga och ser fram emot att fortsätta utveckla verksamheten.

Foto: Henrik Gedda

Vadstena kommun2019-09-25 14:00

STF står för Svenska turistföreningen och initialerna är välbekanta i vandrarhemssammanhang. Lokalavdelningen Folkunga består idag av 200-300 ideellt arbetande medlemmar i västra Östergötland. 

Det huvudsakliga syftet är att arrangera naturvandringar, studiebesök och föredrag för att låta andra både upptäcka och lära mer om närmiljö, natur och kultur. Målgruppen utgörs av såväl vuxna som barn.

Just de unga ska det satsas mer på framöver. Men även besöksmålen kommer att förändras.

– Det handlar om att upplysa om allemansrätten och att inrikta guidningarna även på miljö- och klimatfrågorna. Nästa studiebesök blir förresten på det nya plaståtervinningsföretaget i Motala, säger ordföranden Kjell Knutsson.

STF Folkunga tillkom för att tillfredsställa ett intresse i de fem västra östgötakommunerna. Numera finns det anledning "expandera" mot den centrala länsdelen.

 – Ja, Linköpingsområdet har inte längre någon egen lokalavdelning, men där finns fortfarande behov av aktiviteter, säger Kjell Knutsson. 

Jubileumssammankomsten i folkhögskolans vackra matsal med panoramafönster blev en naturupplevelse i sig just som solen gick ned över Vättern. Bland gästerna märktes föreningens förste ordförande, Vadstenabon Alf Lövborg. Även mångårige styrelseledamoten  Sven-Åke Johansson, Motala, var på plats.

Ett kulturinslag bjöds också. Lovisa Bartov och Erik Flock från Vadstena Sång- och pianoakademi framför romanser och Evert Taube-melodier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!