Så ska nämnden klara en snävare budget

Liksom övriga nämnder i Vadstena står kultur- och utbildningsnämnden inför krav att klara en snävare budget. Att jobba smartare för att minska kostnader och öka intäkter ska leda till att nämnden håller budgetramarna.

Förvaltningen för kultur och utbildning ska effektiviseras.

Förvaltningen för kultur och utbildning ska effektiviseras.

Foto: Katarina Hydén/MVT, Fredrik Sandberg/TT, Mostphotos (arkivbilder, montage)

Vadstena kommun2019-12-25 16:00

– Vi tänker att de förändringar vi gör ska påverka kvaliteten på verksamheten så lite som möjligt, säger kultur- och utbildningsnämndens ordförande Göran Fältgren (S).

En översyn av grundskolans satsning på datorer har lett till att behovet av datorer omvärderats. IT-utrustning ska användas mera effektivt.

– Vi använder den smartare och kan på så vis komma ner i kostnader utan att barnen ska behöva använda sina datorer mindre, säger han och fortsätter:

– Det handlar om att man låter datorerna cirkulera längre i systemet innan man får ta hem dem. Det är egentligen bara det som är skillnaden.

Elever i årskurs sex får lämna tillbaka sina datorer som ingår i utbytesprogrammet och när det gäller de lägre åldrarna kommer man att ha klassuppsättningar istället för personliga datorer.

Dessa åtgärder minskar kostnaderna med 1,9 miljoner kronor.

Avgiften för kulturskolan kommer att höjas med 100 kronor per termin. Detta innebär ökade intäkter med 20 000 kronor, men handlar mer om att täcka upp ökade kostnader än en besparingsåtgärd.

– Kostnaderna för kulturskolan ökar ju på samma sätt som i andra verksamheter, säger han.

Materialkostnader och personalkostnader ökar och för att undvika att behöva göra chockhöjningar längre fram görs en höjning nu.

– Sedan har vi sett över det här med inkomster också, säger han.

Nya riktlinjer för avgifter i förskolan innebär att rätt avgift tas ut.

– Vi har blivit duktigare på att kräva in de avgifter som man faktiskt ska betala. Vi kan spara genom att få in rätt avgift.

Kostnaderna minskas också genom att budgeten för nattis, barnomsorg på tider då förskola och fritidshem inte erbjuds, kan minskas då möjligheten utnyttjats i lägre grad än man budgeterat för. På samma sätt ska pengar sparas på gymnasieelevernas anslutningsresor där efterfrågan inte varit så stor som väntat.

Administrationen ses över och samarbete både inom kommunen och med andra kommuner ökar för att organisationen ska kunna jobba effektivare.

– Det är en viktig ledstjärna nu att det inte ska påverka kvaliteten utan vi ska vara smartare. Sedan får vi se längre fram hur vi ska göra för att klara våra besparingar, men en sak i taget. Det har varit en röd tråd i vårt sätt att tänka i den här budgeten – att det inte ska påverka kvaliteten negativt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!