Så ska kränkande behandling på jobbet förebyggas

Mobbning, trakasserier och diskriminering är problem som kan uppstå på arbetsplatser. Vadstena kommun har tagit fram en plan för hur detta ska förebyggas och hanteras om det ändå sker.

Trakasserier och mobbning kan bland annat ske via nätet.

Trakasserier och mobbning kan bland annat ske via nätet.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Vadstena kommun2020-04-20 08:00

Handlingsplanen omfattar den kommunala organisationen och definierar de olika begreppen och klargör ansvar och riktlinjer för hur utredning ska ske. 

Arbetsgivaren har det formella ansvaret för arbetsmiljön och att den upprätthålls i enlighet med arbetsmiljölagen. Brister i arbetsmiljön ska så tidigt som möjligt fångas upp av arbetsgivaren.

Chefen för verksamheten har det formella ansvaret för att förebygga alla former av kränkande behandling och organisera arbetet utifrån detta.

Vid senaste sammanträdet i kommunstyrelsen fattades beslut om "Handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier, diskriminering och repressalier".

– Den antogs naturligtvis. Tyvärr, få man väl säga, så dyker ju de här problemen upp och då gäller det att man ha en bra handlingsplan för det, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M).

Handlingsplanen innebär att problemen ska kunna hanteras på ett effektivt sätt om de uppstår.

Så fort arbetsgivaren får kännedom om någon form av kränkande behandling eller diskriminering ska detta omedelbart utredas.

– Planen beskriver de situationer som kan uppstå och är ett stöd för de åtgärder som man ska vidta också. Så att man snabbt kan agera. Det är ett viktigt dokument, säger han.

Efter utredning ska åtgärder vidtas i den aktuella situationen, men också klargöra vad som behöver göras för att det inte ska kunna ske igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!