Rusning efter influensavaccin i Vadstena

Årets influensavaccinationer är igång och tre sjuksköterskor har fullt upp med att ta emot den strida ström Vadstenabor som vill vaccinera sig.

Pensionerade distriktssköterskan Leif Carlsson ger Barbro Holm Ivarsson den dos vaccin som gör att hon ska klara sig från kommande influensan.

Pensionerade distriktssköterskan Leif Carlsson ger Barbro Holm Ivarsson den dos vaccin som gör att hon ska klara sig från kommande influensan.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-11-22 11:00

Barbro Holm Ivarsson är en av dem som väljer att vaccinera sig i den för ändamålet ordnade mottagningen i Culinars gamla matsal.

– Det är första gången jag vaccinerar mig mot influensan. Min man har hjärt- och lungproblem så jag gör det mest för hans skull, säger hon.

Samtidigt tycker hon att det är bra för sin egen skull också. Hon är egenföretagare och en lång sjukperiod kan bli problematisk.

– Sist jag hade influensa var jag så vansinnigt sjuk, säger hon.

Nu har hon fyllt 65 år och tillhör därmed gruppen som rekommenderas att vaccinera sig. 

Influensavaccinationen är gratis för alla som fyllt 65 år eller tillhör någon av riskgrupperna såsom till exempel personer med astma, diabetes eller gravida som passerat vecka 16 i graviditeten.

– Det är viktigt att man vaccinerar sig om man tillhör riskgrupperna. Får man influensa blir man jättesjuk, säger Leif Carlsson, distriktssköterska.

Vaccinationerna i Vadstena sker i Culinars gamla matsal tisdag, onsdag och torsdag under tre veckor. Tre pensionerade distriktssköterskor som jobbat på vårdcentralen tidigare tar emot alla som vill vaccinera sig. Första dagen kom 330 personer och vaccinerade sig, andra dagen kom 220 personer.

– Vi har ju många äldre i Vadstena, säger Leif Carlsson.

Att man byggt upp en tillfällig vaccinationsmottagning i Culinars matssal beror på att det är så trångt på vårdcentralen och att man där inte kan erbjuda sittplatser till alla som väntar på sin tur.

Nu är årets influensavaccinationer igång.
Nu är årets influensavaccinationer igång.
Karta: Culinars gamla matsal, Vadstena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!