Spetsaffären är nu inne på sin tredje generation innehavare. Den startades av Elsa Peterson och drevs så småningom vidare av hennes dotter Gunnel Landtblom. Sedan 2016 har Elsas dotterdotter Karin Landtblom hand om den.
Butiken finns dock inte fysiskt i Vadstena längre, Karin sköter den över internet från hemmet i Gustavsberg utanför Stockholm.
Vi träffar henne på Vadstena spetsmuseum dit hon åkt för att börja förbereda sommarens jubileumsutställning.
Hon berättar att mormor Elsa, född 1891, kom in i knypplingsbranschen via sin svärmor Emma Pettersson.
– Emma försörjde sig på att knyppla, det gjorde många i Vadstena då.
Emma tyckte att Elsa också skulle välja den banan. Det ville inte Elsa, men började ändå som spetsförläggare.
– En spetsförläggare tog emot beställningar på spetsar, ordnade fram mönster, la ut arbetet på knypplerskor och sålde sedan de färdiga spetsarna. Så hon blev inte knypplerska, utan affärskvinna, säger barnbarnet Karin.
Affärsverksamheten började 1920 i Elsas och maken Gunnars bostad på Skänningegatan 11.
– Det är lite roligt eftersom spetsmuseet där utställningen ska visas ligger granne med det huset, på Skänningegatan 9.
1935 flyttade familjen till Storgatan 23. Även här inrymdes verksamheten i bostaden. Först 1960, när Elsa hunnit bli 69 år, öppnade hon butik i gatuplanet. Här kunde man köpa både mönster, färdiga spetsar och material.
Elva år senare, 1971, togs rörelsen över av dottern Gunnel. Karin berättar:
– Förläggarverksamheten minskade med åren, på 70-talet var yrkesknypplerskorna nästan försvunna. Mamma sålde lagret av färdiga spetsar i avtagande takt och började ge ut och sälja mönster av gamla Vadstenaspetsar.
De hade nästan hanterats som statshemligheter tidigare.
– Sista dagen mamma var i butiken var i januari 2016. Hon dog i maj samma år, 92 år gammal. Det var hennes liv; att gå till butiken nerför trappan från lägenheten. Hon satt där och läste tidningen och pratade med vänner i telefon. Och så kom det väl in någon kund då och då.
Mot slutet åkte Karin regelbundet från Gustavsberg till Vadstena för att hjälpa till. 2014 startades på hennes initiativ en hemsida för försäljning över nätet.
– Mamma tyckte att det var skitkul med datorn och paddan. Tanken var att det skulle bli lättare så här, kunderna fanns ju i hela Sverige.
Gjordes det med tanke på att du skulle ta över spetsaffären?
– Nej, jag hade inga tankar på det då. Men när jag började dokumentera historiken om affären och spetsar i Vadstena så insåg jag att jag hade knypplingen i blodet. Och så var affären så personlig, jag kunde inte tänka mig att någon annan skulle ta över.
Gunnel hann få beskedet innan hon dog.
– Hon kände sig nog lättad även om hon aldrig försökt tvinga något av oss barn att ta över.
Butikslokalen på Storgatan fungerar numera som ateljé för en Vadstenakonstnär. Butiken finns hemma hos Karin och all försäljning sker över nätet.
– Jag jobbar heltid med annat, så försäljningen av mönster och material får skötas på kvällar och helger.
Under sommarens jubileumsutställning, 24 juni-16 augusti, kommer hon dock att sälja på plats under några dagar.
Karin avslöjar att hon är den enda av tre generationers innehavare som själv ägnat sig åt knyppling.
– Jag lärde mig som barn och tog upp knypplandet igen för fem år sedan. Mormor och mamma visste förstås en massa om knyppling och spetsar, men de var framför allt affärskvinnor.