Lärlingsutbildningen som ska leda till fler utbildade undersköterskor har nu varit igång i en termin när Vadstenaeleverna samlas i fiket på kommunhuset i Vadstena för att äta en julsmörgås tillsammans.
Utbildningen är ett samarbetsprojekt mellan Vadstena och Motala kommun, men just nu är det enbart deltagare som är skrivna i Vadstena kommun.
Eleverna läser vård- och omsorgsutbildningen med både programgemensamma ämnen och valbara beroende på yrkesutgång. Studietiden kan variera mellan 20 veckor och två år.
– Jag har validerat alla. Det handlar om att omvandla informell kunskap till formell kunskap, säger Cari Rylander som är lärare.
Hon har bedömt, värderat och dokumenterat elevernas tidigare kunskaper och erfarenheter.
Alla i lärlingsutbildningen arbetar inom vård och omsorg och Cari Rylander träffar eleverna minst en gång i veckan. Där det är möjligt sker träffarna på respektive arbetsplats, men när det till exempel är arbete som personlig assistent har elevträffarna istället skett i kommunhuset.
Några elever är klara med utbildningen efter en termin och för övriga fortsätter den och deltagarna blir klara allteftersom. Nya lärlingar kommer in i utbildningen när platser blir lediga.
Fabian Thun och Jimmy Henriksson jobbar i en gruppbostad och Linda Holmdahl är personlig assistent. Alla tre tycker att det varit ett bra upplägg på utbildningen.
– Det har funkat klockrent, säger Fabian Thun.
– Det har funkat bra när man har kunnat jobba samtidigt, säger Jimmy Henriksson.
Jobb och studier på Carlsunds utbildningscenter eller Platsenskolan i Motala har kombinerats och Cari Rylander har kontinuerligt besökt elevernas arbetsplatser.
Det råder brist på utbildade undersköterskor och alla kommuner brottas med kompetensförsörjningsproblematik inför framtiden.
– Det här blir en kvalitetshöjning för Vadstena kommun, säger Anneli Turesson, ansvarig för vuxenutbildningen i Vadstena.
När eleverna blir klara med utbildningen kommer man att fylla på med nya elever från Vadstena till att börja med och därefter kan det komma in elever från Motala också.
– Det är bara att hoppas på att det fortsätter så att fler får chansen att gå, säger Fabian Thun.
Behovet finns, men viss osäkerhet råder ändå kring utbildningens framtid eftersom den finansieras genom statsbidrag och utan bidrag riskerar utbildningen att försvinna.